Университет на Източен Лондон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Колежът (кампусът), част от УИЛ, в Стратфорд

Университетът на Източен Лондон (УИЛ, на английски: University of East London, UEL) е британски университет, разположен в Ийст Енд, Лондон, Великобритания. В университета се обучават около 20 000 студенти, разпределени в 2 кампуса, намиращи се в районите Стратфорд и Доклендс.

История[редактиране | edit source]

Институцията е сформирана през 1970 г. като обединител на няколко висши образователни колежа, включително Технически институт на Уест Хам в Стратфорд и Технически колеж на Югоизточен Есекс в Баркинг. Първоначално университетът носи името Североизточно-лондонска политехника, но променя името си на Политехника на Източен Лондон през 1989 г. През 1992 г. политехниката получава статут на университет и се преименува на „Университет на Източен Лондон“.

Макар и „нов университет“ (наименование на новосъздадени университети във Великобритания от 1960 до 1992 г.), богатата и дълга история на създаването на УЕЛ са ярък пример за радикалните промени, разтърсили устоите на британското висше образование в периода от края на XIX век до края на XX век.

Външни препратки[редактиране | edit source]