Успение Богородично (католическа църква в Лвов)

„Успение Богородично“
Архикатедральна базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії
Карта Местоположение в Лвов
Страна Украйна
Населено мястоЛвов
РелигияХристиянство
ЕпархияЛвовска архиепархия
Тип на сградатабазилика
Архитектурен стилготика, ренесанс, бароко, еклектика
АрхитектПьотър Полейовски
Изграждане1360 – 1479 година
Сайтlwowskabazylika.org.ua
Обект на ЮНЕСКО
Име в регистъраL'viv – the Ensemble of the Historic Centre
Вписване1998  (22ра сесия)
„Успение Богородично“ в Общомедия

„Успение Богородично“ (на украински: Архикатедральна базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії) е катедралата на Лвовската архиепископия на Римокатолическата църква на Украйна в град Лвов. Стоежът ѝ е започнат през 1360 година и е завършен през 1479 година. Тя е архитектурен паметник.

В църквата на 1 април 1656 година полският крал Ян II Кажимеж дава Лвовския обет. На 25 юни 2001 година папа Йоан Павел II посещава църквата.

Между 1998 и 2000 година интериорът на катедралата е основно реновиран от полски и украински реставратори. През 2006 година се чества 350-годишнина от Лвовския обет в присъствието на полския президент Лех Качински.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Латинский собор (Львов)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​