Фернан дьо Лангъл дьо Кари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фернан дьо Лангъл дьо Кари
Fernand Louis Armand Marie de Langle de Cary
Роден
Починал
ПогребанПариж, Франция
Фернан дьо Лангъл дьо Кари в Общомедия

Фернан дьо Лангъл дьо Кари (на френски: Fernand de Langle de Cary) е френски генерал от Първата световна война. Начело е на IV армия.

Първата световна война[редактиране | редактиране на кода]

Команди[редактиране | редактиране на кода]

При избухването на Първата световна война през август 1914 г. Дьо Лангъл дьо Кари е поставен начело на Четвърта армия. В съгласие с генерал Пиер Рюфе и неговата Трета армия и генерал Шарл Ланрезак и неговата Пета армия той получава заповед от Жозеф Жофър да атакува приближаващите германци, настъпващи на юг през трудния терен на Ардените. Те са силно превъзхождани от германците и понасят много тежки загуби в битката при Ардените, но успяват да се оттеглят и да формират отбранителна линия, достатъчно силна, за да спре германската контраофанзива. За разлика от генералите Рюфе и Ланрезак, Лангъл дьо Кари не е освободен от командването си. Той продължава да ръководи Четвърта армия (въпреки че силата ѝ е значително намалена в полза на новосъздадената Шеста армия на Фердинан Фош) в операциите на Марн и Ен и в окопната война през 1915 г. Той командва френските сили във Втората битка при Шампан, друга неуспешна и скъпа френска офанзива, наредена от Жофър.

Вината за Вердюн и принудителното пенсиониране[редактиране | редактиране на кода]

Независимо от това Дьо Лангъл дьо Кари заменя Едуар дьо Кюриер дьо Кастелно като командир на Централната армейска група през декември 1915 г., когато Кастелно е повишен до заместник-командващ на Жофър. В това си качество Дьо Лангъл дьо Кари става отговорен, наред с други задължения, за надзор на отбранителната готовност на Вердюн. Германската атака избухва над Вердюн през февруари 1916 г. и опасенията, които той изразява по-рано относно условията там, се оказват твърде основателни, поради което командването на армията е радикално реорганизирано от Жофър, който иска по-агресивни командири, а Лангъл е заменен от Филип Петен, официално въз основа на възрастта си, 66 (официалната възраст за пенсиониране е 65). Командвал е само два месеца.

Румъния влиза във войната на страната на съюзниците през август 1916 г. Дьо Лангъл дьо Кари е първият избор на Жофър да оглави френската военна мисия там, но предложението е отхвърлено от френския министър-съветник Шарл дьо Сент Олер. Вместо него е назначен Анри Бертло.

Дьо Лангъл дьо Кари е пенсиониран (премахнат от активния списък на офицерите) през следващата година. Умира на 19 февруари 1927 г.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fernand de Langle de Cary в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​