Ардени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ардени.

Ардени
Ardennen.jpg
Ардени (Европа)
Montanya.svg
Общи данни
Местоположение Западна Европа
Ardennen03.png
Ардени в Общомедия

Ардените са планинска област в Югоизточна Белгия, Люксембург и съседните части на Франция. На югоизток тя се свързва с планинската верига Айфел в Германия, която е част от същата геоложка формация. Името на планината идва от Arduenna Silva, доста по-обширна гора, която по римско време заема територията от река Самбр до Рейн.

Изглед към Мьоз във Френските Ардени

География[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от Ардените представлява хълмове с височина 350-500 m, покрити с гъсти гори, и тесни долини, прорязани от бързо течащите реки, най-известна от които е Мьоза. Като цяло областта е рядко населена, а най-големите градове, Лиеж и Намюр, са разположени в долината на Мьоза.

История[редактиране | редактиране на кода]

Важното стратегическо положение на Ардените са ги превърнали в бойно поле за европейските сили в продължение на векове. От началото на Новото време областта многократно преминава от едни ръце в други, като Белгийските Ардени или части от тях влизат за известно време в състава на Франция, Германия, Испанска Нидерландия и Обединено кралство Нидерландия.

В началото на 20 век Ардените са смятани за неподходящи за мащабни военни операции, заради тежкия терен и затруднените комуникации. Въпреки това, както през Първата световна война, така и през Втората световна война, Германия успешно осъществява бърз преход през Ардените, за да нападне относително слабо защитената част от територията на Франция. По време на двете световни войни Ардените са място на три важни битки - битката за Ардените (август 1914) през Първата световна война и Битката за Франция (май-юни 1940) и Арденска офанзива през Втората световна война (декември 1944 - януари 1945). Много градове в областта са силно разрушени по време на войните.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Тежкият терен на Ардените силно ограничава възможностите за развитие на селското стопанство, в основата на което е земеделието и млечното животновъдство в свободните от гори зони. Районът е богат на дървен материал, а Лиеж и Намюр са важни промишлени центрове. Обширните гори са богати на дивеч, а живописният пейзаж на областта я превръща във важна туристическа дестинация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ardennes, статия в Уикипедия на английски [25 август 2005]