Халифакс (Канада)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Халифакс.

Халифакс
Halifaxnighttime.jpg
Канада
Red pog.png
Халифакс
Нова Скотия
Red pog.png
Халифакс
Страна Флаг на Канада Канада
Провинция Нова Скотия
Население 413 710 души
Халифакс в Общомедия

Халифакс (Halifax Regional Municipality (HRM)) е град в Канада, столица на провинцията Нова Скотия. През 1995 към града са присъединени множество квартали и съседни градчета, за да се създаде агломерацията Halifax Regional Municipality (HRM). Населението на HRM през 2006 е 372 679 жители.

На 6 декември 1917 г. Халифакс е сринат почти изцяло следствие от взрив. Взривът е предизвикан от катастрофа между два кораба. На борда на френския плавателен съд има 200 тона тринитротулол, 2 300 тона пироксинова киселина и 35 тона силнозапалителен бензол в железни варели, взривове и оръжия, предназначени за използване през Първата световна война. През 2008 градът е домакин на Световното първенство по хокей.

География[редактиране | edit source]

HRM заема площ от 5 557 км² (10% от територията на Нова Скотия) и се простира на 165 км от изток на запад. Централната градска част е разположена по крайбрежието на залива Халифакс, на брега на Атлантическия океан.

Икономика[редактиране | edit source]

Най-големият работодател в района са Канадските въоръжени сили (голяма военновъздушна база) и Пристанището на Халифакс. Развити са също така риболовната индустрия, добива и обработката на дървесина, добива на природен газ.

Побратимени градове[редактиране | edit source]