Църква на Сатаната

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Църквата на сатаната (на английски: The Church of Satan) е организация, която се занимава с възприемането на плътската същност на човека, така както е описано в „Сатанинската библия“, написана през 1969 година от Антон Шандор Ла Вей.

Символ на църквата на Сатаната. Картина от книгата „Ключът на Черната магия“ 1897 г.

История[редактиране | edit source]

Църквата на Сатаната е създадена през Валпургиевата нощ (30 април) 1966 г. в Сан Франциско от Антон Шандор Ла Вей, който се обявява за неин жрец и остава такъв до смъртта си през 1997 година.

Основният управляващ орган на Църквата на Сатаната е създаден малко по-рано - през 1950 г., като Орден на Трапецоида.

На 1 февруари 1967 г. Антон Шандор Ла Вей провежда първата официална сатанинска сватба (женят се радикалният журналист Джон Реймонд и Джудит Кейс). С това е предизвикано вниманието на медиите и сватбата е отразена в няколко авторитетни издания.

През същата година е направена и церемония на сатанинско кръщение на три годишната тогава дъщеря на Ла Вей. Церемонията е направена така, че да е приятна за детето.

През 1960 г. - 1970 г. църквата на Сатаната се споменава в много книги, списания и вестници. Антон Шандор Ла Вей взима участие във филма на Кенет Енгър Invocation of my Demon Brother и е технически консултант във филма The Devil’s Rain. Църквата на Сатаната фигурира във филма на Луиджи Скатини Angeli Blanca, Angeli Negra.

През 1975 г. Ла Вей видоизменя системата grotto и прави така, че сред критериите за членство в църквата му е успехът в живота. Това поражда слухове, че църквата на Сатаната е пред разпад, а също и слухове за смъртта на Ла Вей.

През 1980 г. се появява вълна на масова истерия и страх от сатанизма, породена от християнски фундаменталисти. В медиите се появяват по-известни членове на Църквата, за да опровергаят лъжливите обвинения. Случаят стига до ФБР, които публикуват официален отчет опровергаващ твърденията, че Църквата на Сатаната е замесена в престъпления. Социалният феномен, който се е получил, е известен под името „Сатанинска паника“.

През 1980-1990 г. църквата на Сатаната и нейни членове активно участват в пускането на филми, музика и списания, посветени на сатанизма.

През 1997 г. Ла Вей умира и глава на сатанинската църква става неговата жена Бланш Бартон. През 2001 г. жената на Ла Вей отстъпва поста си на Питър Гилмор и Пеги Надрами. Във връзка с това е преместен централният офис на църквата на Сатаната от Сан Франциско в Ню Йорк.

9-те сатанински гряха[редактиране | edit source]

 1. Тъпота
 2. Превзетост
 3. Солипсизъм
 4. Самозаблуда
 5. Стадно чувство
 6. Безперспективност
 7. Забрава на минали общоприетости
 8. Противопоказна гордост
 9. Липса на естетика

11-те сатанински правила на Земята[редактиране | edit source]

 1. Не давай мнение или съвет, ако не ти ги искат.
 2. Не говори за проблемите си, освен ако не си сигурен, че някой иска да ги чуе.
 3. Когато си в чуждо леговище, покажи уважение към него или въобще не ходи там.
 4. Ако гостенин в твоето леговище те раздразни, отнеси си с него жестоко и безмилостно.
 5. Не прави сексуални опити, освен ако не си получил сигнал за това.
 6. Не вземай това, което не ти принадлежи, освен ако не е бреме за друг човек и той моли да бъде облекчен.
 7. Признавай силата на магията, ако си я използвал успешно, за да постигнеш желанията си. Ако отричаш силата на магията, след като успешно си я призовал, ще загубиш всичко, което си получил.
 8. Не се оплаквай за нещо, на което няма нужда да се подлагаш.
 9. Не вреди на малки деца.
 10. Не убивай животни, освен ако не са те нападнали или за храна.
 11. Когато вървиш на открито, не закачай никого. Ако някой те обезпокои, помоли го да престане. Ако той не престане, унищожи го.

Външни препратки[редактиране | edit source]