Чарлс Грийли Абът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чарлс Грийли Абът
Charles Greeley Abbot
американски астрофизик

Роден
Починал
17 декември 1973 г. (101 г.)
ПогребанСАЩ

Националност САЩ
Учил вМасачузетски технологичен институт
Научна дейност
ОбластАстрономия, астрофизика
Работил вСмитсонов институт[1]
Чарлс Грийли Абът в Общомедия

Чарлс Грийли Абът (на английски: Charles Greeley Abbot) е американски астрофизик, дългогодишен директор на Смитсъновата астрофизическа обсерватория (1906 – 1944). Той изследва слънчевата радиация и нейното въздействие върху климата на Земята.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 31 май 1872 година в Уилтън, Ню Хампшър, САЩ, най-младия от четирите деца в семейството на фермери. На 13-годишна възраст напуска училище, за да стане дърводелец. Две години по-късно се връща в гимназията. През 1895 получава магистърска степен в Масачузетския технологичен институт, след което е асистент на първия директор на Смитсъновата обсерватория Самюъл Пиърпойнт Лангли. Двамата изготвят подробни карти на инфрачервения спектър на Слънцето и изчисляват т.нар. слънчева константа.

В резултат на наблюдения на времето, Абът предлага хипотезата, че интензивността на слънчевата радиация варира значително и това има реално отражение върху климата на Земята. В продължение на десетилетия той се опитва да убеди научната общност в правотата си, но теорията му е опровергана от данните, получени от сателитни наблюдения, при които данните не са повлияни от метеорологичните условия.

И след пенсионирането си през 1944 г. Абът продължава да защитава своята теория.

Умира на 17 декември 1973 година в Ривърдейл, Мериленд, на 101-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Abbot, Charles Greeley. Encyclopædia Britannica from Encyclopædia Britannica 2006 Ultimate Reference Suite DVD.(Посетен на 17 февруари 2007).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. siarchives.si.edu // Посетен на 12 януари 2020 г.