Чернова:Valentin Tonchev

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Валентин Тончев[редактиране | редактиране на кода]

Валентин Тончев
Валентин Тончев

Валентин Йовков Тончев е български политик от Движението за права и свободи (ДПС) и експерт по международни отношения, народен представител в 49-то Народно събрание[1] на България , председател на Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество и член на Комисия по външна политика.

Биография, образование и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Валентин Тончев е роден през 1984 г. в гр. Димитровград, България. Завършва бакалавър по социология и икономика и магистър по международни отношения в университета в Страсбург, Франция. Между 2009 г. и 2014 г. Тончев е мениджър развитие на Атлантическия клуб в България, където работи за насърчаване на трансатлантическото сътрудничество и европейската интеграция и разработва стратегически анализи и препоръки по въпроси, свързани със сигурността, външната политика и икономическото развитие.

В периода 2010 г. – 2013 г. Тончев е председател на Младежко евро-атлантическо дружество, организация, която има за цел да промотира евро-атлантическите ценности сред младите хора в България. Като председател на организацията, той отговаря за дейностите, инициативите и изпълнението на редица международни програми и проекти, част от които са финансирани от ЕС и НАТО.

През 2014 г. Валентин Тончев става част от Младежко ДПС, а през август същата година се присъединява към делегацията на ДПС в Европейския парламент, където е като външнополитически съветник на евродепутата Илхан Кючюк. Той работи по редица законодателни инициативи и доклади на Европейския парламент и  предоставя анализи по въпроси на външната политика, включително такива, свързани с интеграцията на Западни Балкани.

През своята кариера Тончев се включва активно в различни публични инициативи и  участва в множество конференции и семинари като лектор. Автор е на статии и публикации за международни отношения, с особен фокус върху ЕС, НАТО и Балканите.

Има множество професионални квалификации, сред които от Френското висше училище по администрация (ENA), Съвета на Европа, Международна академия за лидерство, Фондация за свободата „Фридрих Науман“, лидерската програма на Американския еврейски комитет и др.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

Участие в парламентарни структури[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

49-то Народно събрание[1]