Чичевски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чичевски манастир
Чичевски манастир
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение в Градско
Страна Северна Македония
Населено мястоГорно Чичево
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияПовардарска
Архиерейско наместничествоВелес
АрхитектАндрей Дамянов,
Яков Зографски,
Янко Георгиев
Изграждане1695 – 1705 г.
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ
Чичевски манастир в Общомедия

Чичевският манастир „Свети Архангел Михаил“ (на македонска литературна норма: Чичевски манастир) е православен манастир в землището на село Горно Чичево, в областта Клепа в централната част на Северна Македония, на 16 km южно от Велес. Част е от Повардарската епархия на Македонската православна църква.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според данни от Слепченския поменик манастирът „Свети Архангел“ „над Чичево“ е съществувал в последните десетилетия на ХVІ век. В поменика фигурира името на йеромонах Евтимий.[1]

Според летописа му манастирът е основан като малка църквичка в периода от 1695 до 1705 година от калугера Михаил с помощта на велешкия Аго бег. Годината на издигане се потвърждава и от печата на манастира с името на Свети Архангел и образа на Архангел Михаил, около чиято дръжка е гравирана и годината 1705. Майстор на печата и автор на надписа е Симон Костадинов. Във втората половина на XIX век старата манастирска църква е обновена от братята Яков Зографски и Янко Георгиев[2] и зографисана в 1861 година от зографа Кръсте и така добива денешния си облик. Тогава манастирът се сдобива с нова куполна църква и голяма висока камбанария край нея.[3] Автор на храма е големият строител Андрей Дамянов.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гергова, Иванка. Поменици от Македония в български сбирки, София 2006, с. 75.
  2. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, „Наука и изкуство“, 1965. с. 174.
  3. Манастир „Св. Архангел Михаил“ – Чичево // Повардарска епархија, 28 ноември 2007 г. Посетен на 14 февруари 2014 г.
  4. Graditeljska delatnost Andreje Damjanova – pravci istraživanja i zaštite // Arte – Vizuelna umetnost jugoistočne Evrope. Посетен на 2 юни 2016.