Шпинел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шпинел
Общи
Категорияоксид, шпинелова група
Формула
(повтаряща се единица)
MgAl₂O₄
Класификация на Щрунц4.BB.05
Класификация на Дана7.2.1.1
Характеристики
Цвятчервен, лилав, син, розов, тъмнозелено, кафяв, черен, безцветен
Кристална системакубична
Твърдост по Моос8
Цвят на чертатабяла
Шпинел в Общомедия
Шпинел

Шпинелите (spinel) са минерали от шпинеловата и магнетит-хромитовата група с обща формула АВ2О4. Най-известният от тях е обикновеният шпинел – MgAl2O4.

В природата минералите с шпинелова структура се срещат в базични и ултрабазични скали, а в екзогенни условия – в морските и речните пясъци. В зависимост от разположението на йона – заемащ тетраедрична позиция – различаваме шпинели с права и обратна (обърната) структура (инверсни шпинели). Минералът кандилит е шпинел с обратна структура – Mg2TiO4. Обикновеният или благороден шпинел MgAl2O4, е скъпоценен камък. В техническата керамика шпинелите намират много широко приложение – като постоянни магнити като основа за производството на процесори и др.

Шпинелова група[редактиране | редактиране на кода]

Шпинелите са минерали от шпинеловата и магнетит-хромитовата група с обща формула АВ2О4, където А2+ – Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, Co, Ni и др., а В3+ – Al, Fe, Cr и др. Съществуват няколко подгрупи шпинели, изразени с молекулни формули, MIIMIII2O4 (FeCr2O4, ZnAl2O4, BeAl2O4, CoCo2O3 и други), MIVMII2O4 (TiZn2O4,SnCo2O4) и най-редкия клас – MI2MVIO4 (Na2MoO4, Ag2MoO4).[1]

Инверсните шпинели са съответно със формулите – MVIMII2O4 (Zn[ZnTi]O4), но повечето са MIIMIII2O4 (FeII[FeIIICoII]O4, Fe[NiFe]O4).[1]

Те кристализират в хексаоктаедричния клас на кубичната сингония със симетрия Fd3m. В зависимост от тривалентния катион, заемащ В3+ местата, се различават алуминиеви, железни и хромови шпинели със значителна смесимост между алуминиевите и хромовите. Шпинелите са метаморфогенни минерали, но се срещат и като акцесорни минерали в някои магмени скали, а в екзогенни условия – в речните и морските пясъци.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Шпинелите и γ-оливинът с шпинелна структура са предполагаеми съставки на горната мантия на Земята. Шпинелите участват в състава на подкоровата литосфера като основни минерали в шпинеловия лерцолит, а γ-оливинът – в преходната зона на горната мантия като твърд разтвор на гранат + γ-оливин с шпинелна структура.

Шпинелите са главни минерали във високоогнеупорната шпинелна керамика, в магнезиево-шпинелните, хромитовите и магнезиево-хромитовите огнеупори. На основата на шпинели се изготвят висококачествени керамични пигменти. Ферошпинелите, известни още като ферити, притежават уникално съчетание на магнитни, електрични и други свойства. Именно с тях са свързани успехите на изчислителната и свръхвисокочестотната техника, телемеханиката, радиоелектронната техника и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Willkinson, Cotton. Advanced Inorganic Chemistry. 1980. ISBN 0-471-02775-8. с. 17.