Шуменска поща (вестник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Шуменска поща“
Брой от 22 февруари 1938 г.
Информация
Видседмичник
Начало26 декември 1936 г.
Край5 март 1943 г.
Главен редакторД. Радев
Езикбългарски
Тираж1200 бр.

„Шуменска поща“ е бивш български седмичен вестник, излизал от 26 декември 1936 до 15 март 1943 г. в Шумен, в 414 броя. Буржоазно-патриотичен вестник, въздържан спрямо германофилския курс на правителството.

Определя се като „вестник за културен и стопански напредък на Шумен и околността му“. Излиза всеки присъствен вторник и събота. Главен редактор е Д. Радев, съредактор – Г.Николов. Печата се в печатница „Зора“ в Шумен, в тираж 1200 броя.

Първият брой на вестника излиза на 26 декември 1936 г. Изданието търпи промени през периода от 6 години, в който съществува. От бр. 257 подзаглавието е „вестник за култура, стопанство и общественост“, а от бр. 389 е променено на „следпразничен информационен вестник“.

„Шуменска поща“ излиза на 4 страници, изпъстрени с разнообразна информация. Типично за информационно издание, на първа страница е водещата новина. Обикновено е свързана с важно събитие от Шумен и околията или такова от национален или световен мащаб. Обявленията и отчетите, важни за местното население, са поместени на втора страница. На страница трета е рубриката „Стопански и политически преглед“, съдържаща седмичен обзор на актуалните събития от България и света.

Източници[редактиране | редактиране на кода]