Блу Ноут

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Blue Note Records)
Блу Ноут Рекърдс
СобственикUniversal Music Group
Основана1939, 1985
ОснователАлфред Лайън
Макс Маргълис
Жанрджаз, блус
Страна САЩ
Уебсайтwww.bluenote.com
Блу Ноут Рекърдс в Общомедия

Блу Ноут Рекърдс (на английски: Blue Note Records) е американска компания, основана от Алфред Лайън и Макс Маргълис. Френсис Уолф се присъединява малко след това. Етимологията на името е от израза blue notes, означаващо блусовите ноти в джаза и блуса.

В своето зараждане се посвещава на традиционния джаз и суинга за малки групи, като от 1947 г. се преориентира към модерния джаз. В изконното си съществувание тя не записва много от първооткривателите на бибопа, с малки изключения като Телониъс Монк, Фатс Наваро и Бъд Пауъл.

В исторически план Блу Ноут се свързва с хард боп стила на джаза (микс между бибоп и други музикални форми като соул, блус, ритъм енд блус и госпел). На преден план са представени Хорас Силвър, Джими Смит, Фреди Хъбърд, Лий Морган, Арт Блейки, Грант Грийн, Хенк Моубли и Джаки Маклийн.

Понастоящем лейбълът е част от Юнивърсъл Мюзик Груп, и през 2006 г. е разширен в размер, чрез който става чадърна компания за група от тогавашни фирми на Ий Ем Ай, както и фирми в разрастващия се пазар за музика за възрастни слушатели.

История[редактиране | редактиране на кода]

Арт Хоудс, Хенри Алън, Пит Джонсън, Лу Макгарити и Лестър Йънг на концерт около 1940 г.

Лайън дочува джаза още в момчешка възраст в Берлин. Преселва се в Ню Йорк през 1937 г., и малко след концерта в Карнеги Хол From Spirituals to Swing, дава условия за работа в студио на Албърт Емонс и Мийд Лукс Луис през 1939 г. в студио за един ден. Лейбълът отначало се състои от Лайън и Макс Маргълис, който е комунистически автор, подкрепящ проекта. Първите издания на лейбъла са традиционен хот джаз и буги уги, и първият му хит е изпълнение на Summertime на сопрано саксофониста Сидни Бекет, който той не успява да запише за традиционните компании. Музикантите били осигурени с алкохолни напитки и записват до ранните части на сутринта, след като работата им в нощните клубове и барове приключила. Скоро лейбълът създава репутация за нечувано дотогава добро отношение към музикантите си – като насрочване на звукозаписни сесии в удобни времена, както и упълномощаването на музикантите да контролират всички части от звукозаписния процес.