DEFENDER Europe

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лого на ученията DEFENDER Europe

DEFENDER Europe е ежегодно многонационално съвместно учение на НАТО, ръководено от САЩ. Според информация на официалния уебсайт на щатската армия в Европа учението „е насочено към повишаване на стратегическата и оперативна готовност и взаимодействие между САЩ, съюзниците и партньорите от НАТО“.[1]

Други учения като част от DEFENDER Europe 21[редактиране | редактиране на кода]

„Бърза реакция“ (началото – средата на май) – отработка на въздушно-десантни операции в Естония, България и Румъния с участието на повече от 7000 военнослужещи от 11 държави.

„Незабавен отговор“ (средата на май – началото на юни) – повече от 5000 войници от 8 държави ще бъдат разсъсредоточени на 31 полигона в 12 различни страни за провеждане на бойни стрелби. Също така ще се проведе съвместна брегова операция за тилово снабдяване.

„Sabre Guardian“ (средата на май – началото на юни) – повече от 13 000 военнослужещи от 19 страни ще проведат бойни стрелби, операции по противовъздушната и противоракетната отбрана, а също мащабна медицинска евакуация.

Командно-щабни учения (юни) – около 2000 души ще проверят способностите на щаба да управлява многонационални сухопътни сили в съвместна и комбинирана учебна среда, поддържайки реални операции в 104 държави на два континента.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Press Release – DEFENDER-Europe 21 activities begin this month, include two dozen nations // U.S. Army Europe and Africa. Посетен на 2021-04-05. (на американски английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата DEFENDER Europe в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​