Ареопаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Поглед от Акропола към Ареопага

Ареопаг (на старогръцки: Ἄρειος πάγος, буквално – хълм на Арес) е орган на властта в Древна Атина, наречен по мястото си на заседаване (хълма на Арес), северозападно от Акропола[1]. На хълма според преданията се е провел съдът над Арес заради убийството на сина на Посейдон. В трагедията Евмениди Есхил издига версия, според която хълмът е наречен в чест на Арес от амазонките, разположили на него лагера си по време на обсадата на Атина[2].

Ареопагът възниква в епохата на родово-общинния строй като съвет на старейшините още в царската епоха на Древна Атина[3] и би могъл да се съотнесе с Герусията в Спарта или по-късния Римски Сенат. Състои се е от пожизнени членове (ареопагити), бивши архонти и тесмотети, добре познаващи законите. Има широки политически, съдебни, контролни и религиозни пълномощия. Главната му функция е да надзирава спазването на законите, както и да отсъжда по дела, свързани с убийства. Религиозно-съдебният ритуал на Ареопага оказва огромно въздействие върху атиняните още от най-дълбока древност, подхранвано от митовете и култа към Евменидите, богини на родовото кръвно отмъщение. Ареопагът разглежда и политически дела – престъпления, свързани с нарушения на демокрацията, опити за тирания, обвинения в безбожие и изобщо осъществява надзор над живота на гражданите.[3].

С развитието на атинската демокрация започва ограничаване на властта на Ареопага. Реформата на Ефиалт от 462 пр.н.е. в голяма степен ликвидира ролята и влиянието му, като запазва само правото на наблюдение за спазването на законите, както и съдебните функции за някои углавни и религиозни престъпления.

От средата на IV век пр. Хр. престижът на Ареопага нараства отново и към времето на римското завладяване на Гърция институцията упражнява значителни административни, религиозни и образователни функции[1].

Паметна плоча с проповедта на апостол Павел на Ареопага

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Areopagus // Енциклопедия Британика, 23 септември 2011. Посетен на 1 ноември 2018. (на английски)
  2. Есхил. Евменидите, четвърти епизод // Посетен на 8 май 2019. На този хълм на Арес – амазонките били на стан, когато гневни тръгнали против Тезей. Срещу града, едва сграден, градище с кули вдигнали. Нарекли го на Арес, откъдето иде името Ареопаг
  3. а б Лозанова-Станчева, Ваня. Ελληνικa Политика и култура на древна Елада. София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2012. ISBN 978-954-322-477-7. с. 267.:с. 207 – 8