Карл Фердинанд Апун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карл Фердинанд Апун
Carl Ferdinand Appun
германски изследовател и ботаник
Роден
Починал
18 юли 1872 г. (52 г.)

НационалностПрусия
Научна дейност
ОбластБотаника, зоология
Известен сизучава растителния и животинския свят на Венецуела и Гвиана
ПовлиянАлександър фон Хумболт
Карл Фердинанд Апун в Общомедия

Карл Фердинанд Апун (на немски: Carl Ferdinand Appun) е германски ботаник и зоолог, изследовател на Южна Америка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 май 1820 година в Бунцлау, Кралство Прусия. Изучава естествени науки и по предложение на Александър Хумболт през 1849 е изпратен във Венецуела за изучаване на природните богатства на страната.

От 1849 до 1859 година пътешества в Южна Венецуела, като изследва главно растителния и животински свят в долината на река Ориноко и западната част на Гвианската планинска земя.

От 1860 до 1868 година е на английска служба и по настояване на британските колониални власти изследва флората на Гвиана и близките райони на Северна Бразилия. Освен това изследва и описва по-важните притоци на Амазонка Риу Бранку и Рио Негро и от Манауш се изкачва по Амазонка до границата с Перу.

През 1868 – 1871 година се занимава с обработката и систематизирането на събраните материали от 20-годишното си пребиваване в Южна Америка и през 1871 излиза големия му двутомен труд „Unter den Tropen: Wanderungen durch Venezuela, am Orinoco, durch Britisch Guyana und am Amazonenstrome in den Jahren 1849 – 1868“. Jena: Costenoble, 1871 (в превод „Под тропиците: Пътешествия по Венецуела, Ориноко, Британска Гвиана и Амазонка през 1849 – 1868“. Освен това публикува и множество статии и монографии за индианците населяващи тези райони и за ботаническите си изследвания.

През 1871 – 1872 година отново се завръща в Южна Америка и изследва река Мазаруни (ляв приток на Есекибо), където през юли 1872 година загива при нещастен случай.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Über die Behandlung von Sämerein und Pflanzen des tropischen Süd-Amerika, besonders Venezuela’s. Bunzlau, 1858.
  • Unter den Tropen: Wanderungen durch Venezuela, am Orinoco, durch Britisch Guyana und am Amazonenstrome in den Jahren 1849-1868. Jena: Costenoble, 1871.
    • Venezuela. Jena: Costenoble, 1871. Unter den Tropen; 1.
    • Britisch Guyana. Jena: Costenoble, 1871. Unter den Tropen; 2.
  • в съавторство с Eduard Raimund Baierlein Bei den Indianern. Berlin; Leipzig: Hillger, 1915. Deutsche Jugendbücherei; Nr 104.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965, стр. 352 – 353.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Аппун, Карл Фердинанд“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​