Лиофилизация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лиофилизирана храна – сладолед и шоколад; спагети с бекон. Експонат на Националния политехнически музей – София.

Лиофилизацията или сублимационното сушене е процес на дехидратация,[1] обичайно използван за съхраняването на разваляващи се продукти или за пакетирането им във вид, удобен за транспортиране. Лиофилизацията работи на принципа на замразяването на продукта и после намаляване на налягането в околната среда, така че съдържимата замръзнала вода в продукта да сублимира директно от твърдо в газообразно състояние.

Етапи на лиофилизацията[редактиране | редактиране на кода]

Има четири етапа, през които минава процесът на лиофилизация: предварителна подготовка, замразяване, първично изсушаване, вторично изсушаване. Предварителната подготовка включва някакъв метод на третиране на продукта преди замразяване. Това може да е концентрирането му, добавянето на стабилизатори, консерванти, подобрители, пресоване с цел увеличаване на площта и други.

След предварителната подготовка пробата се замразява при атмосферно налягане. След това чрез вакуум-помпи се понижава налягането. При това част от несвързаната вода (ледът) започва да сублимира и преминава в газовата фаза. При първичното сушене пробата се нагрява слабо, само колкото да се компенсират загубите на топлина от изпарение/сублимация. При вторичното сушене температурата на продукта се повишава (при някои продукти малко над 0 °C), за да се отстрани и по-здраво свързаната хидратна вода.

Приложения[редактиране | редактиране на кода]

Предимства:

Недостатъци:

  • Висока цена на сушенето поради
  • Сушенето трае повече време в сравнение със стандартните методи и др.

Поради горе посочените предимства и недостатъци, лиофилизацията се прилага предимно в области, където от значение е качеството на продукта, а цената е на втори план, например: в хранително-вкусовата промишленост (особено за космическа храна), дентална медицина (за тъканно възстановителни материали), фармацевтиката (производството на ваксини), биотехнологиите, криобиологията, и други.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. elte.prompt.hu // Архивиран от оригинала на 2018-12-20. Посетен на 2018-11-25.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Freeze-drying в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​