Нетолице

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нетолице
Netolice
— град —
Изглед към Нетолице
Изглед към Нетолице
49.0494° с. ш. 14.197° и. д.
Нетолице
Страна Чехия
КрайЮжночешки край
ОкръгПрахатице
Площ26,35 km²
Надм. височина432 m
НаселениеПонижение 2581[1] души (2016)
КметВладимир Пешек
Първо споменаване1088 г.
Пощенски код384 11
МПС кодPT
Официален сайтwww.netolice.cz
Нетолице в Общомедия

Нетолице (на чешки: Netolice, на немски: Nettolitz или Netolitz) е един от най-старите градове в Южночешкия край, разположен в североизточната част на окръг Прахатице в подножието на Шумава. Историческият център на Нетолице е градска историческа зона.

Реконструкция на славянски град. Археологически парк Нетолице.

История[редактиране | редактиране на кода]

Аркадни сгради на централния площад в Нетолице.

Славянски племена се заселват в района на Нетолице вероятно през 8 век. Според хрониката на Козма Пражки, през 981 г. селището в Южна Бохемия принадлежи на княжеския род Славниковци. В края на 10 век, Нетолице попада под властта на Пршемисловците.

Благодарение на благоприятното си стратегическо местоположение на кръстопътя между търговските пътища от южните райони и Пасау, селището на хълма на Свети Ян се превръща във важен търговско-административен център. Скоро Нетолице става резиденция на княжеския управител на Южна Бохемия. Първият управител на града, чието име се споменава в запазени документи от 1169 г., е Немо.

След основаването на Златокорунския манастир, Нетолице му е предадено от краля във феодално владение. Южно от първоначалното търговско селище е започнат строежа на град с обширен (почти 1 ха) площад и църквата „Успение Богородично“. След смъртта на крал Пршемисъл Отакар II, владетелите на Рожемберк разграбват и опожаряват Златокорунския манастир и владенията му, в това число и Нетолице.

През Средновековието начело на града стои стоял рихтарж, назначаван от Златокорунския манастир. Тази длъжност се споменава за първи път в източник от 1317 г. Най-ранното използване на градския герб – Дева Мария с младенеца е от печат, датиран към 1326 г.

По време на хуситските войни, част от гражданите поддържа хуситите, особено по време на похода на Ян Жижка към Златокорунския манастир и Прахатице през 1420 г. По това време Прахатице е търговски конкурент на Нетолице и има монопол над търговията със сол. През 1468 г. крал Иржи от Подебради дарява града с правото на провеждание на ежегоден панаир на деня на Свети Вацлав, което става четвъртото право за ежегоден панаир, притежавано от града. През същата година градът е зает от военачалника Индржих Роубик от Хлаватце, поддръжник на Рожемберките, противоставящи се на краля; който установява тук своята военна база.

В началото на 16 век град Нетолице влиза в състава на обширните владения на пановете от Рожемберк. През втората половина на 16 век, близо до града, на мястото на крепостта Лептач, принадлежаща на рожмберкския управител и известен строител на рибарници Якуб Кърчин от Елчан, е построен ловния замък Кратохвил в ренесансов стил. Замъкът дотолкова се харесва на владаржа Вилем от Рожемберк, че той го разменя с Якуб Кърчин и построява около замъка голямо ловно стопанство.

През 1619 г., в самото начало на Тридесетгодишната война, процъфтяващия град е завладян и опожарен от кралския генерал Анри Дампиер: от 143 къщи изгарят 107. Църквата „Успение Богородично“ е разрушена, а населението на града – подложено на сеч. През 1622 г. Нетолицкото панство преминава към рода Егенберги, а през 1719 г. – към княжеския род Шварценберги.

При Егенбергите зданията на централния площад на Нетолице са украсени с аркади на нивото на първия етаж и в такъв вид е запазен града е запазен и до днес. През 18 – 19 век градът достига нов разцвет: построени са нови училища, издигната е сградата на кметството, построена е жп линия и т.н. През 19 век в Нетолице е разположена резиденцията на окръжния съд и администрацията на окръга. Градът бурно се развива благодарение на търговията. На ежеседмичните панаири се провежда голяма търговия с коне и едър рогат добитък (например, преди началото на Втората световна война, на панаирите едновременно са пристигали до 3000 коня и глави рогат добитък).

През 1945 г. градът е освободен от 26-а пехотна дивизия от армията на САЩ. Тук е подписано съглашението за демаркационната линия между зоните на армиите на САЩ и СССР.[2]

Забележителности в града и околностите му[редактиране | редактиране на кода]

  • Археологически парк Нетолице
  • Замък Кратохвил
  • Църква „Св. Вацлав“
  • Кметство
  • Църква
  • Къща Рожмберк
  • Петрув-Двур

Части на града[редактиране | редактиране на кода]

  • Нетолице
  • Петрув-Двур

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích k 1.1.2016
  2. Historie města // Архивиран от оригинала на 2016-02-08. Посетен на 5 април 2017 г. (на чешки)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]