Ян Жижка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ян Жижка
Хетман
Jan Vilímek - Jan Žižka z Trocnova.jpg
Едноокия Ян oт Tроцнов,
автор : Ян Вилимек
Информация
Години на служба 1410 - 1423
Прякор Едноокия Ян,
Ян Жижка от Бокал
Служил на Flag of Bohemia.svg   Бохемия
Род войски
Знаме на Хуситите
Хусити
Командвания Таборити
Войни Велика война (1409—1411)
Хуситски войни (1419 – 1434)
Битки ТаненбергНекмерСудомер
Витков хълмВишехрадКутна ХораНебовидиНемецки бродХорице
Отличия Замъкът Бокал близо до Литомержице

Живял 1360? - 1424
Роден Троцнов (Боровани), Чехия
Починал Прибислав, Чехия
Друга работа Шамбелан на Кралица София фон Вителсбах (до 1410 г.)
Ян Жижка в Общомедия
Ян oт Tрохнов

Ян Жижка (на чешки: Jan Žižka z Trocnova а Kalicha) (ок. 1360-1424) е чешки генерал и лидер на хуситите, последовател на Ян Хус, роден в Троцнов (сега част от Боровани) в южна Бохемия. Записи от 1378 г. споменават Ян Жижка, намеквайки, че ако псевдонимът Жижка означава „с едно око“, то тогава историкът Пиколомини е прав, че загубата на окото е резултат от детска борба.

Той участва в битката при Таненберг (15 юли 1410), където защитава град Радзин-Хелмински срещу Тевтонския орден. По-късно Ян Жижка играе важна роля в хуситстките войни в Чехия след края на царуването на Вацлав IV и възцаряването на Сигизмунд Люксембургски. Тактиките на Жижка са нестандартни и иновативни. В допълнение към обучение и оборудване на армията си в зависимост от техните способности, той използва мобилна фортификация - бронирани волски коли (фургони), въоръжени с малки оръдия и мускети. Освен това той е майстор в използването на топографията пълноценно, както и управлението на дисциплината на своите войски. Жижка се счита за един от най-големите военни лидери и иноватори на всички времена и е един от малкото командири в историята, които никога не са губили и една битка. Запазва за себе си само един от завладените замъци, който преименува с библейското название Бокал (потир, chalice) и си присвоява името Ян Жижка Бокалски.

Умира от зараза на 11 октомври 1424 г., като група от войниците му в скръбта си си присвоят псевдонима Сиротните и са поведени от Ян Рогач Дубски. Водачеството на таборитите е поето от Прокоп Велики и Зикмунд Корибут.