Вацлав IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вацлав IV
Герб на владетелите на Бохемия
Крал на Бохемия
Vasikzfrkronik.jpg
Оброчно изображение на Венцеслав IV
Лични данни
Управление 1378-1419 г.
Други титли Римско-германски крал,
Курфюрст на Бранденбург,
Херцог на Люксембург
Роден 26 февруари 1361 г.
Нюрнберг
Починал 16 август 1419 г.
Прага
Погребан в Свети Вит (катедрала)
Предшественик Карел I
Наследник Сигизмунд
Семейство
Династия Люксембурги
Баща
Свещена Римска империя
Карл IV
Майка
Брабантски владетели
Анна Швайдницка
Бракове
Бавария
Йохана Баварска
Вителсбахи
София Баварска

Венцеслав IV или Вацлав IV Мързеливи (на немски: Wenzel IV, на чешки: Václav IV, * 26 февруари 1361 в Нюрнберг, † 16 август 1419 в замък Венцелсбург, Прага) е крал на Бохемия (1378–1419), римско-германски крал (1376–1400), курфюрст на Бранденбург (1373–1378) и херцог на Люксембург (1373–1378).

Управление[редактиране | edit source]

Вацлав е провъзгласен за бохемски крал, с което и за принц електор от баща си император Карл IV и Анна Швайдницка. Императорът осигурява на другия си син Сигизмунд Люксембургски Бранденбургското електорско маркграфство и така, когато Вацлав е предложен за изборната позиция на Крал на германците два от електорските вотове са в ръцете на Люксембургите. Вацлав е избран за Германски крал на 6 юли 1376 в Аахен като Венцел I.

Псевдонимът на Вацлав Мързеливи се отдава на неспособността му да се справи с папската схизма, прерогатив на римско-германския крал като потенциален свещен римски император. Освен това трайните му престои в родната Бохемия и нежеланието му да отделя внимание на проблемите отделните имперски германски градове също допринасят за това мнение. Вацлав дори удостоява градовете с повече свободи на самоуправление, което води до граждански конфликти и сформирането на така наречената Швабска лига. Това обединение на бюргерите съществува и като практически отделна държава за повече от десет години. Дори в Бохемия властта на Вацлав не е безпрекословна - там той има инвеститурни противоречия с клирици, а също така и с чешката аристокрация, водена от Розенбергите. При някои от тези сблъсъци Венцел е бил дори арестуван[1] и в крайна сметка през 1400 г. е детрониран като германски крал и курфюрст. И като бохемски крал е обект на съмнение и от свои, и от чужди - през 1417 г. отказва на папа Мартин V да поведе кръстоносния поход срещу собствените му бохемски поданици, макар и хусити[2]. Смъртта на Вацлав през 1419 г. и наследяването на короната от Сигизмунд отприщва Хуситските войни - повече от 15 години на разорение на чешката земя.

Семейство[редактиране | edit source]

Вацлав IV запазва или предава титлите си предимно на членове на своето семейство:

Страница от Венцеловата Библия

Вацлав се жени на два пъти :

  • На 29 септември 1370 г. за Йохана Баварска (1362–1386), дъщеря на херцог Албрехт I Баварски от династията Вителсбахи, която умира преждевременно. Бракът е бездетен.
  • На 2 май 1389 г. в Прага за София Баварска (1376-1425), дъщеря на херцог Йохан II Баварски от династията Вителсбахи - братовчедка на Йохана. Бракът е бездетен. С нито една от двете Вацлав не успява да си осигури наследници. Запомнен е като многообразован автор на илюстрирани ръкописи - Венцелова Библия.

Последван е като крал на Bохемия от Сигизмунд Люксембургски и като немски крал от Рупрехт, от братовчед му Йобст Моравски като херцог на Люксембург.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Lindner, Thomas. Deutsche Geschichte unter den Habsburgern und Luxemburgern. Vol. II. Stuttgart, 1893.
  2. Catholic Encyclopedia : http://www.newadvent.org/cathen/07585a.htm

Външни препратки[редактиране | edit source]

Карел I
крал на Бохемия
Крал на Бохемия (1378 – 1419)
Сигизмунд
Венцел I
Курфюрст на Бранденбург
Курфюрст на Бранденбург (1373 – 1378)
Йобст Моравски
Карел I
Римско-германски крал
Римско-германски крал (1376 – 1400)
Рупрехт Пфалцки
Венцел I
граф на Люксембург
Граф на Люксембург (1383 – 1388)
Йобст Моравски