Ян Люксембургски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ян Люксембургски
Герб на владетелите на Бохемия
Крал на Бохемия
Josef Mathauser - Pražští měšťané otevírají brány Janu Lucemburskému.jpg
Пражани отварят вратите на града си пред Ян Люксембургски,
автор : Йохан Матхаузер
Лични данни
Управление в Чехия 1310-1346,
в Люксембург 1309-1346
Други титли Крал на Полша,
Граф на Люксембург
Роден 10 август 1296 г.
Починал 26 август 1346 г.
Креси, Франция
Семейство
Династия Люксембурги
Баща
Свещена Римска империя
Император Хайнрих VII
Майка
Цветовете на Режинар
Маргарита Брабантска
Бракове
Цветовете на фамилията Пшемисловци
Елишка Пршемисловна
Цветовете на Бурбоните
Беатрис Бурбонска

Ян Люксембургски (на люксембургски: Jang de Blannen, на немски: Johann der Blinde von Luxemburg, на чешки: Jan Lucemburský, 10 август 129626 август 1346) е граф на Люксембург (1313–1346), маркграф на Моравия (1311–1333), крал на Бохемия (1311–1346) и титулуван крал на Полша.

Ян е син на свещения римски император Хайнрих VII и Маргарита Брабантска. Той е брат на френската кралица Мария Люксембургска - съпруга на крал Шарл IV, и на унгарската кралица Беатрикс Люксембургска - съпруга на унгарския крал Карой I.

Въпреки че е израснал във Франция, Ян отрано взима активно участие в политическите дела в Германия. През 1310 г. император Ханрих урежда брака на сина си с чешката принцеса Елишка - сестрата на убития чешки крал Вацлав III и една от последните живи представителки на чешката кралска династия на Пршемисловците. Бракът с чешката княгиня дава основание на Ян да предяви претенциите си към чешката корона и да застане начело на военна кампания срещу Прага, където е избран за крал на Чехия на мястото на избягалия Хайнрих от Каринтия. Благодарение на този си успех Ян Люксембургски става и принц-електор на Свещената Римска империя и претендент за короните на Полша и Унгария като наследник на убития Вацлав III. През 1314 г. се кандидатира за титлата Крал на Римляните и да наследи императорския трон на баща си, но вместо него за такъв е избран Лудвиг IV Вителсбах.

Подобно на на своите предшественици на чешкия престол Ян среща враждебното отношение на чешките благородници, които гледат на него като на крал-чужденец. Поради това скоро Ян се отказва от прякото управление на Чехия и се отдава на пътешествия. По-голямата си част от времето прекарва в Люксембург и Франция, но пътешествията му го отвеждат още в Силезия, Полша, Литва, Тирол, Северна Италия и в Папски Авиньон. Съперничеството на Владислав I Локетек за полската корона е причина Ян Люксембургски да подкрепи тевтонците във Полско-тевтонската война от 1326-1332.

През 1336 г. Ян Люксембургски получава офталмия (възпаление на очите). Последвалото лечение от известният тогава лекар Ги дьо Шоляк не дава резултат.

След избухването на Стогодишната война през 1337 г. Ян Люксембургски става съюзник на френския крал и дори през 1338 е назначен за губернатор на Лангедок.

Ян Люксембургски е убит през 1346 г., докато се сражава срещу англичаните в битката при Креси с предсмъртните думи [1]:

С Божията помощ никога не ще Бохемски крал да побегне пред боя!

Семейство[редактиране | edit source]

Ян Люксембургски се жени два пъти. От първия си брак с чешката принцеса Елишка Пршемисловна (1292-1330) той има седем деца:

През 1334 г. Ян Люксембургски се жени за Беатрис Бурбонска (ок. 1320–1383), дъщеря на бурбонския херцог Луи I. От този брак Ян Люксембургски има един син:

Той има извънбрачен син:

Източници[редактиране | edit source]

  1. Cronica ecclesiae pragensis benesii krabice de weitmile
  2. Codex Gelnhauseni, XV век
Хайнрих VII
граф на Люксембург
Граф на Люксембург (1308 – 1346)
Карел I
Индржих Корутански
крал на Бохемия
Крал на Бохемия (1310 – 1346)
Карел I
Индржих Корутански
крал на Полша
Титулуван крал на Полша (1310 – 1346)
-