Вацлав III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вацлав III
Герб на владетелите на Бохемия
Крал на Бохемия
Vencel rézkarc.jpg
Лични данни
Управление 1301-1306
Други титли Крал на Унгария,
Крал на Полша
Роден 6 октомври 1289 г.
Прага
Починал 4 август 1306 г.
Оломоуц, Моравия
Предшественик Вацлав II
Наследник Индржих Корутански
Семейство
Династия Пршемисловци
Баща Вацлав II
Майка Гута Хабсбургска
Брак Виола Елжбета Чешинска
Вацлав III в Общомедия

Вацлав III (на чешки : Václav III. ; унгарски : Vencel ; полски : Wacław III) е крал на Унгария, крал на Бохемия и титулуван крал на Полша през XIV век. Той е последният чешки крал от династията на Пршемисловците.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вацлав III е роден на 6 октомври 1289 г. Син е на чешкия крал Вацлав II и на германската принцеса Гута Хабсбургска - дъщеря на императора на Свещената римска империя Рудолф I.

През 1298 г. Вацлав II сгодява сина си за унгарската принцеса Алжбета Арпад - дъщеря на крал Андраш III и това осигурява за сина му унгарската корона през 1301. На 27 август 1301 в Секешфехервар Вацлав е коронован за крал на Унгария като Ласло V. По това време кралство Унгария е разделено на няколко самостоятелни комитати, а Вацлав е признат за крал само от управителите на територията на днешна Словакия и около столицата Буда. Към 1303 по-голямата част от унгарските барони вече подкрепят другия претендент за короната - Карл Роберт Анжуйски. Притиснат, Вацлав моли баща си за подкрепа и Вацлав II нахлува с голяма войска в Буда и отвежда сина си и унгарската корона в Прага. За наместник на Вацлав в Унгария е назначен Ищван от Гюсинг.

През 1305 г. стария крал умира и Вацлав официално заема бохемския престол като Вацлав III. Същата година той вече е неспособен да задържи унгарската си титла и преотстъпва короната на Свети Стефан на баварския херцог Ото. Баварецът също не успява да закрепи властта си и след като е заловен през 1307 абдикира от престола, затвърждавайки властта на Карл Роберт Анжуйски над цяла Унгария.

През 1305 г. Вацлав III се жени за полската принцеса Виола Елжбета от Чешин — дъщеря на княз Мешко I Чешински. Бракът им остава бездетен, но това не попречва на Вацлав III да предяви претенции за наследствени права над полската корона и да се титулува като Крал на Полша.

Вацлав III е убит при мистериозни обстоятелства в Оломоуц, Моравия, на 4 август 1306 г. Тъй като той е последният мъжки представител на управляващата дотогава династия на Пршемисловците, за негов наследник е избран съпругът на сестра му Анна Пршемисловна - Хайнрих от Каринтия.

Андраш III
Крал на Унгария
Крал на Унгария (1301 – 1305)
Ото Баварски
Вацлав II
Крал на Бохемия
Крал на Бохемия (1305 – 1306)
Индржих Корутански
Вацлав II
Крал на Полша
Титулуван крал на Полша (1305 – 1306)
Владислав I Локетек