Ласло I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ласло I
Естергом
Крал на Унгария
King St. Ladislaus.jpg
Крал Свети Ласло
Мощехранителница от XIV век
Лични данни
Управление 1077–1095
Коронация 1077
Роден 27 юни 1040 г.
Полско кралство
Починал 29 юли 1095 г.
Нитра, дн. Словакия
Погребан в Шомодвар
Предшественик Геза I
Наследник Калман Книжник
Семейство
Династия Арпади
Баща Бела I
Майка Аделхайд-Рихеза
Брак Аделхайд фон Райнфелден
Потомци Пирошка-Ирина
Ласло I в Общомедия

Свети Ласло I (на унгарски: I. Szent László) е крал на Унгария (1077-1095) от династията на Арпадите. Той увеличава значително територията на държавата и допринася за нейното вътрешно укрепване. Много популярен, докато е жив, след смъртта си той е обявен за светец.

Ласло е син на крал Бела I и принцеса Рихеза, дъщеря на полския крал Мешко II. Роден в Полша, където баща му живее в изгнание, и е наречен с полското име Ладислав. През следващите векове, Ласло, унгарската форма на името, придобива голяма популярност и то се използва широко в Унгария и днес.

След като чичото на Ласло Андраш I възстановява властта на Арпадите в Унгария през 1047 г., семейството се връща там. Ласло наследява трона след смъртта на брат си Геза I през 1077 г., като най-възрастен член на кралското семейство. Той бързо придобива популярност, близка до тази на крал Ищван I, като приема християнството за държавна религия и поставя основите на унгарския възход.

Във външната политика Ласло се придържа към тесен съюз с папата в конфликта му с император Хайнрих IV. Той се жени за Аделаида, дъщеря на антиимператора Рудолф, от която има син и три дъщери. Една от тях, Пирошка, се жени за византийския император Йоан II Комнин.

Неуспехите на императора дават възможност на Ласло да разшири владенията си на юг и да християнизира отдалечени области в Трансилвания и в Долнодунавската равнина, обитавани от печенеги и кумани. В тези райони той изгражда крепостите Сьоренивар (Турну Северин) и Дюлафехервар (Алба Юлия). Традицията му приписва и заселването на секеите в Трансилвания.

След смъртта на хърватския крал Димитър Звонимир, съпруг на сестра му Елена Унгарска, Ласло присъединява нови територии на юг. През 1091 той предприема голям поход в Хърватия и оставя за свой наместник племенника си Алмош. През 1094 основава католически епископии в Нагиварад (Орадя) и Загреб.

Ласло I умира внезапно през 1095 г., докато се подготвя за участие в Първия кръстоносен поход. Наследен е от племенника си Калман. Крал Ласло е канонизиран през 1192, празникът му е на 27 юни.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ladislaus I of Hungary“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  
Предшественик
Геза I
Короната на Свети Стефан
Крал на Унгария
10771095
Приемник
Калман