Орлик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Замък Орлик
Orlík
Замъкът Орлик
Замъкът Орлик
Карта Местоположение
Информация
Страна Чехия
Терит. единицаЮжночешки край
МестоположениеОрлик над Вълтава,
окръг Писек
СтилГотика, романски стил
Основаване13 век
СайтОфициален сайт
Замък Орлик в Общомедия

Орлик (на чешки: Orlik; на немски: Burg Worlik) е замък над река Вълтава[1] в окръг Писек на Южночешкия край. Разположен е на нос в реката, вдаващ се дълбоко във водите на Орлицкото водохранилище на река Вълтава.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Строителството на замъка е започнато през 13 век, в края на периода на управление на чешкия крал Пршемисъл Отакар II като неголяма кралска крепост за охрана на брода през река Вълтава. По това време преминаването през реката през брода е било платено и се е облагало с кралско мито, и замъкът Орлик е олицетворение на могъществото на кралската власт.[3] Първоначално, замъкът е бил неголямо едноетажно здание. При археологическите разкопки през 2000 г. във вътрешния двор на замъка са открити фрагменти от селище, което е датирано от втората половина на 13 век. В началото на 14 век е издигната крепостна стена, по-късно достроена от страната на северозападното крило на замъка. През този период постройките на замъка се състояли от югозападната жилищна част и главната крепостна кула с диаметър около 10 метра, разположена в центъра на западната стена. Кулата служила за контрол на подхода към замъка. През същия период край южната стена на замъка е издигната капела, както и ловна зала.

До 16 век замъкът постоянно се достроява. В началото на 16 век (през 1508 г.[4]) Орлик преживява голям пожар. Възстановяването на замъка е осъществено в стил ренесанс. Няколко години след това, с разрешение на краля, замъкът преминава в наследствено владение на благородническия род Швамберк. По това време започва активна реконструкция и дострояване на замъка, изменен е и неговият интериор. През 1575 г. е издигнат още един етаж на замъка. След 1620 г., когато имуществото на рода Швамберк е конфискувано, замъкът Орлик преминава във владение на рода Егенберг.[5] През 1719 г. Орлик е предаден в наследство на княз Адам Франц цу Шварценберг.[6]

След създаването на Чехословакия имуществото на Шварценбергите, включително замъка Орлик, е конфискувано, а след Нежната революция е върнато на рода Шварценберг, на които замъкът принадлежи и до днес.

След строителството на Орлицката ВЕЦ на Вълтава, замъкът губи част от своята величественост. Първоначално, ограденият с назъбена стена замък стои на ръба на скала над водата. Сега, след издигането на водите на реката с няколко десетки метра и наводнението на околните низини, водата е много близо до подножието на замъка.

Замъкът е открит за туристи.[7] В него са представени колекции на оръжие и награди на рода Шварценберги, свещници и посуда от периода 15 – 18 век, старинни книги. Един от най-ценните обекти на старинната библиотека е комплект от 4 книги, който съществува само в още три екземпляра в света и се нарича „Le Musée Francais“ (Музеите на Франция)[8].

Интериорът на замъка е оформен в стиловете ампир[9], романтизъм и неоготика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]