АЕЦ Брунсбютел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
АЕЦ Брунсбютел
Изглед към централата
Изглед към централата
Germany location map.svg
53.8917° с. ш. 9.2017° и. д.
Местоположение в Германия
Местоположение Flag of Germany.svg Брунсбютел, Германия
Собственик Vattenfall, E.ON
Оператор АЕЦ Брунсбютел
Реактори 1x 806 MW (1977)
Капацитет 806 MW ((временно спряна)
Служители около 450
Открита 1977 г.
Уебсайт www.vattenfall.de
АЕЦ Брунсбютел в Общомедия

АЕЦ „Брунсбютел“ (немски: Kernkraftwerk Brunsbüttel) е временно изведена от експлоатация атомна електроцентрала, разположена край град Брунсбютел и в непосредствена близост до устието на река Елба на територията на провинция Шлезвиг-Холщайн, Германия. Разполага с един енергоблок с кипящ ядрен реактор. Строежът ѝ започва през 1970 г. и продължава до 1976 г. Въведена е в експлоатация на 9 февруари 1977 г. От 2002 г. мажоритарен собственик е шведският енергиен концерн „Ватенфал“ (Vattenfall).

На територията на АЕЦ „Брунсбютел“ е изградено временно хранилище за отработено ядрено гориво с капацитет до 450 тона.

Аварии в АЕЦ „Брунсбютел“[редактиране | редактиране на кода]

  • април 1978: Изпускане на 2 тона радиоактивна пара в машинното отделение поради техническа неизправност. Аварията е докладвана от анонимен източник на ДПА чак на втория ден. Централата е спряна в продължение на няколко седмици.
  • 14 декември 2001: Спукване на тръба, водеща до реактора, след експлозия на газ. Загубата на охладител за реактора е предотвратена след затваряне на неповредена клапа. Операторът на централата описва аварията като „спонтанен теч“. Реакторът е спрян едва след няколко седмици работа на пълна мощност. Причината за експлозията е газ, продукт на радиолиза в кипящия реактор. Опасността от натрупване на този газ в тръбите е била пропусната при оценката на риска. Централата е пусната отново през февруари 2003.
  • 28 юни 2007: Планов ремонт на трансформатор предизвиква късо съединение в 380-киловолтова разпределителна мрежа в непосредствена близост до централата. Електроснабдяването на централата е изключено и прехвърлено към резервните мощности. Реакторът и турбините са спрени успешно. В същия ден се случва и авария в АЕЦ „Крюмел“, управляване от същия оператор и намираща се на около 100 км нагоре по течението на Елба. При повторния пуск на реактора на 1 юли два пъти се блокира системата за пречистване на водата в реактора. Според оператора това се дължи на грешки на персонала и аварията е класифицирана на ниво 0 по международната скала. След запитване от страна на регулаторните органи на провинция Шлезвиг-Холщайн до оператора „Ватенфал“ излизат наяве много пропуски в мерките за безопасност. Централата е окончателно спряна на 27 юли 2007 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]