Абатство Камброн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Абатство Камброн
Abbaye de Cambron
Tour de l'abbaye de Cambron.JPG
Belgium relief location map.jpg
50.5869° с. ш. 3.8861° и. д.
Местоположение в Белгия
Вид историческо абатство, понастоящем зоопарк
Местоположение Flag of Belgium.svg Брюжелет, Белгия
Абатство Камброн в Общомедия

Абатство Камброн (на френски: Abbaye de Cambron, пълно наименование "Abbaye Notre-Dame de Cambron") е историческо цистерцианско абатство в Cambron-Casteau, част от град Брюжелет, окръг Ат на провинция Ено, Югозападна Белгия. Абатството е основано през 1148 г. и съществува до 1797 г., като по монасите са прогонени, а сградите и имуществото на абатството са конфискувани и продадени. Семейството на графовете на Вал купува имота, и построява в него красив замък. Камброн е собственост на семейството до придобиването му от фамилията Domb през 1993 г., основатели на компанията Parc Paradisio SA, която създава на територията на бившето абатство и замък зоопарка "Pairi Daiza".

История[редактиране | редактиране на кода]

Стопанска сграда (ХVІІІ в.)
Замъка Beaulieu

Абатство Камброн е основано през 1148 г. от дванадесет монаси от абатство Клерво, изпратени от Бернар от Клерво. През ХІІІ и ХІV век абатството се разраства и става значителен духовен център. През 1581 г. абатството е превзето от отряд от 600 хугеноти, които обаче се оттеглят без да причинят никакви щети.

В края на ХVІІ век, войните които води френският крал Луи XIV съсипват графство Ено и слагат началото на упадъка на абатството.Възстановяването на мира в началото на ХVІІІ век дава възможност за възраждане на абатството. Започва строителство на нови сгради, повечето от запазените до днес са именно от този период: портата на входа на манастира, кулата на абатството, чст от стопанските сгради, великолепно стълбище водещо към манастирския парк. Свалете и края на абатството [ редактиране ]

През 1783 г., австрийския император Йозеф II разпуска манастира. Решението влиза в сила през 1789 г. На 27 май 1789 г., монасите са изгонени от абатството и са принудени да заминат в изгнание в Холандия. Отстъплението на австрийците по време на Брабантската революция дава възможност на монасите да се завърнат за известно време в абатството през декември 1789 г. Голяма част от манастирското имущество е открадната. Въпреки това последвалата френска окупация слага край на цистерцианския живот в Камброн и през 1797 г. монасите монасите окончателно напускат абатство. Имуществото и сградите са продадени на търг. 44-ият по ред и последен абат на Камброн, Флоран Пипин, умира в изгнание в Холандия през 1795 г.

В наши дни на територията на бившето абатство функционира зоопарка "Pairi Daiza", който се стопанисва от компанията Parc Paradisio SA.

Абатска бира Абеи дьо Камброн[редактиране | редактиране на кода]

Едноименната абатска бира се произвежда от пивоварната "Brasserie de Silly" в Сили, от 1974 г. Бирата "Abbaye de Cambron" е сертифицирана от Съюза на белгийските пивовари през 1999 г. като "призната белгийска абатска бира" (Erkend Belgisch Abdijbier) и може да носи лого, изобразяващо стилизирана чаша с кафява бира, вписана в готически прозорец-арка.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • C. Monnier, Histoire de l'abbaye de Cambron, Mons, I, 1876; II, 1884.
  • U. Berlière, Monasticon belge, I: Provinces de Namur et de Hainaut, Maredsous, 1890-1897, pp. 343-357.
  • R. Paternotte, Histoire de Notre-Dame de Cambron et de son culte, précédée d'une notice sur l'abbaye, Bruxelles, 1913.
  • J.-M. Canivez, L'Ordre de Cîteaux en Belgique, Forges-lez-Chimay, 1926.
  • S. Brigode, R. Brulet, J. Dugnoille и R. Sansen, "L'abbaye cistercienne de Cambron", в: Annales du Cercle royal d'Histoire et d'Archéologie d'Ath et de la région et Musées athois, 46, 1976-1977, с. 30-111.
  • J. Bastien, Les grandes heures de l'abbaye cistercienne de Cambron, Cambron-Casteau, 1984.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]