Авантюрист

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Авантюрист или авантюристка е термин, притежаващ обикновено едно от следните значения:

  • Човек, чиито пътувания са необичайни и екзотични, но не толкова уникални, че да бъдат окачествени като изследователски пътешествия.
  • Човек, който се препитава благодарение на уменията и находчивостта си.
  • Човек, който участва в рискови и несигурни акции с възнаграждение.

В художествените произведения приключенският образ на Пикаро може да бъде разгледан като потомък на странстващите рицари от средновековните романси. Както рицарите, авантюристите преминават през епизодични действия, неизменна част от които са богатствата, романтиката и двубоите. Но за разлика от рицарите, приключенците са реалистични фигури обикновено разорени или от ниската класа, принудени да извървят своя път към сполуката, дори и с цената на измама и хитрост. Приключенските романи възникват в Испания в средата на петнадесети век. Романи като Lazarillo de Tormes оказали влияние над цяла Европа. През осемнадесети век голям брой романи с главни герои самоуверени, аморални, пътуващи авантюристи, добрали се до богатството и щастието, понякога с, а понякога без духовния прелом, който обикновено придружавал испанския модел.

Във викторианския морал терминът е използван безрезервно за нискоморален персонаж, обикновено такъв, който би направил всичко за финансови облаги. Лорд Barkis Bitteren от филма Corpse Bride е представител на подобен тип герои.

В комикс наръчниците като „Официално ръководство на Вселената на Марвел“ и „Кой кого е: Окончателната директория на DC вселената“, терминът авантюрист е използван като синоним на „супер-герой“.

Авантюрист в ролевите игри е персонажът с предприемчив характер. Приключенците имат цели като да открият забравени богатства или да покушат някое създание. Синоним на авантюрист в ролевите игри е игрови персонаж.

Списък на авантюристи[редактиране | редактиране на кода]

Реални личности[редактиране | редактиране на кода]

Измислени герои[редактиране | редактиране на кода]