Аврелия Луцила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аврелия Луцила
Aurelia Lucilla
римска благородничка
Родена
165 г.
Семейство
Род Аврелии
Баща Луций Вер
Майка Ания Луцила
Братя/сестри Луций Аврелий Комод Помпеян
Луций Клодий Помпеян

Аврелия Луцила (на латински: Aurelia Lucilla; * ок. 165, Антиохия) e дъщеря на римския император Луций Вер и Луцила.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тя е внучка по майчина линия на римския император Марк Аврелий и римската императрица Фаустина Младша и племенница на император Комод и Ания Аврелия Галерия Фаустина. По майчина линия тя е правнучка на император Антонин Пий и Фаустина Стара и на Домиция Луцила и Марк Аний Вер (претор). По бащина линия е внучка на император Луций Елий и Авидия Плавция и правнучка на Гай Авидий Нигрин (суфектконсул 110 г.) и Игнота Плавция.

Родена е в Антиохия. Има още една сестра и един брат, които умират малки. Баща ѝ умира на 39 години през 168 г. Майка ѝ става вдовица на 19 години и след една година се омъжва за Тиберий Клавдий Помпеян и има син Клавдий Помпеян (* ок. 170), половин брат на Аврелия.

Аврелия се омъжва за Тиберий Клавдий Помпеян Квинтиан, който е племенник на втория съпруг на майка ѝ. През 181/182 г. съпругът ѝ планува заедно с Луцила и Марк Клавдий Умидий Квадрат заговор против император Комод и са екзекутирани.

Аврелия и Квинтиан имат син Луций Аврелий Комод Помпеян (консул 209 г.).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Rudolf Hanslik: Claudius II 44. In: Der Kleine Pauly. Bd. 1, 1964, Sp. 1219.
  • Hildegard Temporini-Gräfin Vitzthum (Hrsg.): Die Kaiserinnen Roms. Von Livia bis Theodora. C. H. Beck, München 2002, ISBN 3-406-49513-3, S. 239 – 244, 257 – 260.