Направо към съдържанието

Автомобилна запалка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Автомобилна запалка.
Съветска автомобилна прахосмукачка, получаваща захранване от гнездото за автомобилна запалка.
FM-приемник, включен в гнездото на запалката

Автомобилна запалка е устройство, използвано основно за палене на цигари в автомобила. В същото време гнездото се използва за включване на различни електрически прибори към захранващата мрежа на автомобила, като компресор, зарядни устройства за мобилни телефони и други.

История на създаване[редактиране | редактиране на кода]

Първите стационарни електрически запалки за използване в домакинството и ресторантите са открити и патентовани в началото на 80-те години на 19 век в Германия. [1]

Първите автомобили, които са оборудвани с автомобилна запалка се появяват в САЩ през 1925 година.

Дирижабълът Хинденбург поради голямата опасност от пожар заради използването на водород, е имал монтирана електрическа запалка за цигари в специална зала за пътниците. Запалки и кибрити са били забранени за внасяне от пътниците.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Автомобилната запалка предствалява метална спирала в корпус, поставян в специално гнездо в салона на автомобила. Включването обикновено става чрез натискането на запалката в гнездото. При натискането на запалката се включва към електрическото захранване на автомобила и се загрява. При достигането на необходимата температура, запалката се изключва, обикновено вследствие на нагряването на биметална пластина.

Необходимо е в устройството на автомобилната запалка да има и допълнителна защита при проблем с изключването от биметалната пластина.

Използване на извода на автомобилната запалка[редактиране | редактиране на кода]

С намаляването на хората, които пушат, специално в автомобилите, значението на автомобилната запалка губи своето значение.[2] За сметка на това все по-голямо значиние придобива използването на извода за захранване на най-различни устройства. [3]. Автомобилите често имат вградени повече от един извод за запалка, като при това вместо запалка има пластмасова капачка. Това е необходимо за осигуряване на захранване от автомобила за пътниците в салона. Причината е, че на практика този извод за запалка осигурява възможност за универсално свързване на различни прибори в автомобила. Независимо от това в новите автомобили често се осигурявана допълнително един или повече USB извода за 5 волта DC.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.energiegeschichten.de Архив на оригинала от 2016-04-29 в Wayback Machine..
  2. Latest Gallup Update Shows Cigarette Smoking Near Historical Lows // Gallup.com. Посетен на 8 април 2009.
  3. Laukkonen, Jeremy. 12V Socket or Cigarette Lighter Receptacle? The De Facto 12V DC Power Socket // About.com. Архивиран от оригинала на 2016-03-22. Посетен на 16 февруари 2016.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „прикуриватель“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​