Агни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Агни.

Агни
Agni 18th century miniature.jpg
Характеристики
Описание индуско божество
Родители Брахма
Сарасвати
Агни в Общомедия

Агни (на санскрит: अग्नि – „огън“) е индуско божество и един от най-важните ведически богове. Той е върховния бог на огъня и приемащ жертвоприношения. Жертвоприношенията, направени към бога Агни отиват при божествата, защото Агни е само пратеник от и към другите богове. Агни е вечно млад, защото огъня се обновява отново и отново всеки ден и е безсмъртен.

Агни, ведическият бог на огъня, има две глави, първата означава безсмъртието и другите две представляват непознатия символ на живота. Агни е направил прехода си като влиза в хиндуисткия пантеон на боговете, без да губи своето значение. Заедно с Варуна и Индра той е един от върховните богове на Ригведа. Той е връзката между небето и земята, между боговете и хората, той е свързан с ведическите жертвоприношения, приемайки жертвоприношения за другия свят в огъня си. В индуизма неговото превозно средство е овен.[1]

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Думата агни е санскритското име за „огън“ (съществително), сродно с латинското име игнис (корен на английската дума ignite(възпламени)), на руски огонь (огон), полски „ogień“, сърбо-хърватски oganj и литовски ugnis всички със значението на думата „огън“; с възстановен прото-индоевропейски корен, който е h₁égni-. Агни е в три форми: огън, мълния и Слънце.[2]

В индуистките писания, Агни е бог на огъня, и е представен в много етапи на живота, като например отдавайки почитта си на раждане (дива лампа), рождени дни (свещи на торта за рожден ден), при молитви (дива лампа), сватби (ягна където младоженеца и булката обикалят в кръг 7 пъти) и при настъпването на смърт (кремация).

Във Ведите[редактиране | редактиране на кода]

Агни е първата дума на първия химн на Ригведа:

на санскрит: ग्नि॒म् ई॑ळे पुरो॒हि॑तं यज्ञ॒स्य॑ देव॒म् ऋत्वि॒ज॑म् । होता॑रं रत्नधा॒त॑मम् ॥

agním īḷe puróhitaṃ / yajñásya devám ṛtvíjam / hótāraṃ ratnadhâtamam IAST

В началото призовавам Агни, първосвещеника, първожреца на обреда, божествения първосвещеник, Дарителя на богатство.

Той е върховен ръководител на религиозните церемонии и задължения, и има ролята на пратеник между смъртните и боговете. Всички ведически ритуали включват Агни, например сложният ритуал Агничаяна, който представлява наслагване на огнен жертвеник, както и ритуала Агнихотра, а именно, жертвоприношения към Агни.

В Ригведа често се посочва, че Агни произлиза от водата и че живее в нея. Той по произход е сроден със Апам Напат, който също понякога се описва като огън, произтичащ от водата, чието естествено обяснение може да се отнася за пламъците от природен газ и петрол, които извират на повърхността чрез вода, или като седемте лъча или ленти на светлината на дъгата. Други имена в Ригведа, епитети и аспекти на Агни са включително Матаришван, Джатаведа и Бхарата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. John Bowker, (1997). World Religions. New York: DK Publishing, Inc.
  2. Agni, the Vedic God of Fire