Аджанта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Аджанта
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Ajanta (63).jpg
Име в регистъра Ajanta Caves
Регион Списък на световното културно и
природно наследство на ЮНЕСКО
в Азия
Държава Индия
Тип Културно
Критерии i, ii, iii, vi
Вписване 1983  (7ма сесия)
Аджанта в Общомедия

Аджанта или Пещерите на Аджанта (деванагари: अजिंठा लेणी) е будистки храмово-манастирски пещерен комплекс в щата Махаращра, Индия.

През 1983 година е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство[1] и е под защита.[2].

Има форма на подкова с 30 пещери, издълбани в скали, с колони, скални релефи, живопис и статуи на Буда. Те разкриват много от митовете и легендите на будистката митология и показват обществения живот в неговото разнообразие.

Храмовете са изсечени в скалите в продължение на няколко столетия – от III до VII век[3]. Най-интензивното строителство е проведено в V век (462483 г.). В това време са създадени най-съвършените образци на скулптурата и живописта на Аджанта.

В XIII век будизмът губи своето значение и монасите постепенно напускат манастира. В резултат пещерите обрасват с растителност и остават скрити. На 28 април 1819 година британският офицер Джон Смит случайно открива входа на пещера (с днешен номер 10). Той изследва пещерата и оставя името си върху колона заедно с датата, на която я открива. Макар и избледнял, този надпис може да се види и днес. По онова време в пещерите живеят само птици и прилепи, но скоро след откритието са разчистени и възстановени в предишния си вид.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ajanta Caves, India: Brief Description, UNESCO World Heritage Site. Retrieved 27 October 2006.
  2. UNESCO page - Ancient City of Sigiriya. // UNESCO.org. Посетен на 2010-09-17.
  3. Ajanta Caves: Advisory Body Evaluation, UNESCO International Council on Monuments and Sites. 1982. Retrieved 27 October 2006., p.2.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]