Албрехт I фон Брауншвайг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Албрехт I (Брауншвайг))
Jump to navigation Jump to search
Албрехт I Велики
херцог на Брауншвайг
Албрехт I Велики 
Роден: 1236 г.
Починал: 15 август 1279 г. (43 г.)

Албрехт I Велики (на немски: Albrecht I. der Große, * 1236, † 15 август 1279) от фамилията Велфи е основател на Стария Дом Брауншвайг от 1252 г. херцог на Брауншвайг и Люнебург, от 1267 вторият херцог на Брауншвайг и Люнебург заедно с неговия брат Йохан I до разделянето на херцогството през 1269 г., и след това до неговата смърт първият регент на новообразуваното Княжество Брауншвайг-Волфенбютел.

Той е син на Ото, първият херцог на Брауншвайг и Люнебург. След неговата смърт Албрехт поема през 1252 г. управлението на херцогството и надзора над неговия по-малък брат Йохан. Двамата братя управляват херцогството първо заедно. През 1267 г. те разделят херцогството. Албрехт разделя собствеността, Йохан получава правото да си избере една част. Йохан си избира Люнебургската земя с град Хановер като херцогство. Албрехт получава земята около Брауншвайг и Волфенбютел с територии в Каленберг и около Гьотинген. Той основава така т.нар. "По-стар Дом Брауншвайг", a неговият брат "По-стар Дом Люнебург". Разделението влиза в сила през 1269 г. Албрехт I умира през 1279 г. и е погребан в църквата Braunschweiger Dom в Брауншвайг.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Херцог Албрехт се жени през 1254 г за Елизабет от Брабант († 1261), дъщеря на херцог Хайнрих II от Брабант и Софи от Тюрингия, внучка на Света Елизабет и сестра на Хайнрих I, първият ландграф на Хесен. Бракът остава бездетен. Той се жени втори път за Аделаида Монфератска († 1285), дъщеря на Бонифаций II маркграф от Монферат († 1253/55) и на Маргарета от Савоя. От този брак той има една дъщеря и шест сина:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Bernd Schneidmüller, Die Welfen. Herrschaft und Erinnerung. Kohlhammer, Stuttgart 2000.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]