Александер Хал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александер Хал
Aleksander Hall
полски политик
Aleksander Hall.JPG
Фотография от 2015 г.
Роден

Националност Флаг на Полша Полша
Професия историк, политик
Политика
Партия Полска консервативна партия
Отличия Орден на Белия орел, Полша Командорски кръст на Ордена на Полското възраждане Офицер на Ордена на Почетния легион Кръст на Волност и солидарност, Полша Почетен знак за заслуги за местното самоуправление, Полша
Александер Хал в Общомедия

Александер Ян Хал (на полски: Aleksander Jan Hall) е полски политик и историк, хабилитиран доктор на хуманитарните науки, академик. Участва в опозиционата дейност срещу властите на Полската народна република, съосновател на Движението на Млада Полша, министър в правителството на Тадеуш Мазовецки, депутат в Сейма. Кавалер на Ордена на Белия орел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Хал е роден на 20 май 1953 г. в Гданск. Завършва ОУ „Николай Коперник“ в Гданск, а през 1977 г. Хуманитарния факултет на Гданския университет. От 1996 г. преподава история в училище в Гданск. От 2002 г. е научен сътрудник във Висшето училище по информатика и мениджмънт в Жешов. През 2004 г. защитава докторантура в Института по история на Полската академия на науките. Докторската му работата е на тема живота и мисълта на Шарл дьо Гол. През 2010 г. става хабилитиран доктор, благодарение на работата му на тема, свързана с

историята на френската десница, защитена в Института за политически следвания към Полската академия на науките.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

От 1977 г. участва в Движението за защита на правата на човека и гражданина. Основава и ръководи Движението „Млада Полша“. До 1981 г. е редактор на списанието „Братняк“. През август 1980 г. участва в стачката в Гданската корабостроителница. На 27 септември 1981 г. е сред подписалите учредителната декларация за основаване на Клубове за служба за независимост, съветник е на Лех Валенса. След въвеждането на военно положение се укрива до 1984 г., до 1989 г. е редактор на нелегални издания.

През 1989 г. участва в пленарните заседания на Кръглата маса. В правителството на Тадеуш Мазовецки е министър отговарящ за сътрудничеството с политически организации и дружества. Ръководи Форума на демократичната десница (1990 – 1991), след това е зам.-председател на Демократичния съюз (1991 – 1992), председател на Консервативната партия (1992 – 1997) и съосновател на „Консервативно-земеделската“ политическа партия.

Депутат е в Сейма от 1991 г. до 1993 г. (от квотата на Демократическия съюз) и от 1997 г. до 2001 г. (от листата на Изборна акция Солидарност). След загубата в парламентарните избори през 2001 г. (от листата на Гражданската платформа) се отказва от политиката и се съсредоточава върху научната дейност.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Син е на Ян и Янина Хал. През 1996 г. се жени за Катажина Кнох-Триба, която в годините 2007 – 2011 г. е министър на образованието и науката.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

  • Орден на Белия орел (2010)
  • Командорски кръст на Ордена на Възраждане на Полша (2006)
  • Кръст на свободата и солидарността (2015)
  • Офицер на Ордена на Почетния легион (Франция, 2015)
     Портал „Полша“         Портал „Полша          Портал „Политика“         Портал „Политика