Тадеуш Мазовецки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тадеуш Мазовецки
Tadeusz Mazowiecki
1-ви министър-председател на Полша
Мандат 24 август 1989 – 4 януари 1991
Президент
1989 Войчех Ярузелски
1990 – 1995 Лех Валенса
Предшественик Чеслав Кищак
Наследник Ян Кшищоф Белецки
Обща информация
Роден
Починал
Гражданство  Полша
Националност поляк
Религия Католическа църква
Съпруга Кристина, Ева
Деца 3
Полит. партия Независим профсъюз „Солидарност“
Демократическа уния
Образование Варшавски университет
Професия юрист
Подпис Tadeusz Mazowiecki signature.svg
Тадеуш Мазовецки в Общомедия

Тадѐуш Мазовѐцки (на полски: Tadeusz Mazowiecki) е полски политик и публицист. Последният премиер на Полската народна република и първият премиер на Третата полска република. Съосновател на Демократическата уния и Унията на свободата. Депутат в Сейма (1991 – 2001). Съветник на президента на Република Полша по въпросите на вътрешната и външната политика (2010 – 2013).

Младост[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 април 1927 г. в Плоцк, където преживява германската окупация по време на Втората световна война. Завършва средно образование в родния си град. Политическата си активност започва през 1947 г., когато се включва в Партията на труда. Записва право във Варшавския университет. През студентските си години развива активна обществена дейност, работи за католическото издателско сдружение „ПАКС“.

След 1956 г. участва в създаването на Клуба на католическата интелигенция, дълги години е председател на неговата варшавска дирекция. От 1958 г. е главен редактор на месечника „Венж“. Като редактор на изданието става депутат в Сейма през 1961 г. Членува в Депутатския кръг „Знак“. През 1968 г. се включва в инициатива в подкрепа на репресираните студенти. Губи депутатското си място през 1971 г.

Опозиционна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Участва активно в гражданската опозиция след основаването на Комитета за защита на работниците. През май 1977 г. действа като говорител на представителите на Комитета, които провеждат гладна стачка в църквата „Св. Мартин“. През есента на същата година организира сесия за правата на човека.

През август 1980 г. е сред инициаторите на апела на полските интелектуалци в подкрепа на стачкуващите работници в Гданск. По молба на Лех Валенса учредява Експертна комисия към Стачния комитет. Участва в преговорите за регистрацията на „Солидарност“, става главен редактор на изданието на профсъюза.

На 13 декември 1981 г. е интерниран в Гданск, а след това е изпратен в лагер. Завръща се във Варшава през 1982 г. През 1987 г. напуска Полша, среща се със западни просъюзни деятели и политици, както и с папа Йоан Павел II. След завръщането си в страната през 1988 г. участва в стачните действия в Гданск, както и в заседанията на Кръглата маса.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

След като Гражданският комитет на „Солидарност“ печели изборите през юни 1989 г. се кандидатира за премиер. Така става първият премиер на изток от Желязната завеса, който не е член на комунистическата партия. Правителството на Мазовецки поставя началото на демократичните реформи в Полша: реформира икономиката, възстановява незамисимата външна политика на страната, договаря западната граница с обединена Германия.

През 1990 г. Мазовецки основава партията Демократическа уния, а през 1995 – Уния на свободата. Като депутат в периода 1991 – 2001 г. участва в Конституционната комисия и Комисията за европейска интеграция.

През 1997 г. участва в изготвянето на Конституцията на Република Полша и пише нейния встъпителе преамбюл.

Тадеуш Мазовецки умира на 28 октомври 2013 г. във Варшава[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Andrzej Friszke, Życiorys Tadeusza Mazowieckiego Архив на оригинала от 2016-03-22 в Wayback Machine.., посетен на 22 май 2016.
     Портал „Полша“         Портал „Полша          Портал „Политика“         Портал „Политика