Александър Добрев (химик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Добрев
български химик
Alexander Dobrev (400x500).tif
Проф. Добрев през 2004 г.

Роден
Починал
София, България

Националност България
Учил вСофийски университет
Работилпрофесор по органична химия
Научна дейност
Работил вСофийски университет

Александър Антонов Добрев е български химик, преподавател по органична химия, професор в Софийския университет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Добрев е роден в София на 13 януари 1940 г. Висшето си образование като химик завършва през 1963 г. в Химически факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, където протича и цялата му трудова дейност в продължение на 46 години.

През 1963 г. постъпва като хоноруван асистент, а от 1964 г. е редовен асистент в Химически факултет – катедра „Органична химия“. През 1984 г. се хабилитира като доцент, а от 1996 г. е редовен професор в същата катедра. Дисертацията си за „Доктор“ (Кандидат на химическите науки) защитава през 1973 г., а за „Доктор на химическите науки“ – през 1993 г.

Проф. Добрев е бил член на Факултетния и на Научния съвет на Химически факултет, ръководител на катедрата по органична химия от 2000 до 2003 г. Бил е научен секретар и член на Специализирания научен съвет по органична химия и органична технология към ВАК и член на Научната комисия по химически науки при ВАК. Привлечен е като експерт в Научната експертна комисия при дирекция „Научни изследвания“ на МОН. Бил е член на Френското химическо дружество, на Съюза на химиците в България и на Националния комитет на IUPAC.

Осъществил е многократни специализации и други научни дейности във Франция. През 1972 г. изработва и защитава дисертация и получава научната степен Доктор на университета „Пол Сабатие“ в Тулуза. През учебната 1974 – 1975 г. е асоцииран асистент по органична химия в Университета на Монпелие, а през 1987 – 1988 г. работи като старши научен сътрудник в Университета „Пол Сабатие“.

Женен, с две дъщери.

Преподавателска дейност[редактиране | редактиране на кода]

Включва лекции по „Органична химия“, „Увод в органичната химия“ и „Молекулен дизайн в органичния синтез“ за специалност „Химия“ както и задължителния курс за бакалавърска степен „Основни принципи на органичния синтез“ и за магистърска степен – „Съвременни методи на органичния синтез“.

Автор е на учебник „Органичен синтез“ в два тома[1] и на сборник „Органичен синтез – задачи и отговори“,[2] съавтор е на „Ръководство за лабораторни упражнения по органична химия“,[3] „Сборник задачи по органична химия“[4] и на „Справочник по химия“[5]. Автор и консултант е на повече от 20 учебни и научнопопулярни филма по химия.

Богатият преподавателски опит и изключителна обществена отговорност са основата за дългогодишната му дейност свързана с промените в Закона за висшето образование. Предложенията си е дискутирал със специалисти, както от ръководството на Университета, така и от Народното събрание, Министерство на образованието и Президентството. Отговорна е позицията му за чистотата на българския език. Голяма част от позициите му в този аспект е публикувана в медиите.[6]

Научни постижения[редактиране | редактиране на кода]

Научните изследвания на проф. Ал. Добрев са главно в областта на органичния синтез – приложение на реакции на амбидентни нуклеофили за получаване на хетероциклени съединения с известно или предполагаемо биологично действие, както и използване на съвременни спектрални методи за структурен анализ на сложни органични молекули. Работи и върху тематика, свързана със стереохимията на реакциите на нуклеофилно присъединяване, използването на междуфазовия катализ в органичния синтез, влиянието на разтворителите върху образуването и стабилността на вътрешномолекулните водородни връзки. Резултатите от тези изследвания са събрани в повече от 60 публикации в реномирани наши и чуждестранни научни списания. В химическата литература са забелязани редица цитати на негови научни резултати, вкл. в монографии и справочни издания (в това число и в Organic Reactions). Ръководи 11 проекта за фундаментални и научно-приложни изследвания, възложени както от фирми („Фармахим“), така и в рамките на Фонда за научни изследвания на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и на Националния фонд за научни изследвания към МОН.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Александър Добрев, Органичен синтез. Том 1 и Том 2, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2009 и 2010 г.
  2. Александър Добрев, Органичен синтез. Сборник задачи и отговори, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2012 г.
  3. Александър Добрев, Сашо Чорбаджиев, Христо Иванов, Ръководство за лабораторни упражнения по органична химия, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1980,1992 и 2004 г.
  4. Марин Янков, Атанас Сиджимов, Христо Чанев, Александър Добрев, Росица Николова, Цветанка Чолакова, Донка Ташева, Задачи по органична химия, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2011, 2018 и 2020 г.
  5. Владимир Дякович, Александър Добрев, Валентин Никифоров, Справочник по химия, Народна просвета, София, 1987 г.
  6. Александър Добрев: „Всичко хубаво на този свят е синьо“, Университетско изд. „Св. Климент Охридски“ 2015, София.