Александър Сидиг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Сидиг
Александър Сидиг през 2009 г.
Александър Сидиг през 2009 г.
Други именаСидиг Ел Фадил
Роден
21 ноември 1965 г. (58 г.)
Брачен партньорНана Визитър (1997 – 2001)
Уебсайт
Александър Сидиг в Общомедия

Сидиг Ел Тахир Ел Фадил Ел Сидиг Ел Абдерахман Ел Мохамед Ахмед Ел Абдел Карим Ел Махди (на арабски: صدّيق الطاهر الفاضل الصدّيق عبدالرحمن محمد أحمد عبدالكريم المهدي) (роден на 21 ноември, 1965) е английски актьор, познат е също като Сидиг Ел Фадил и Александър Сидиг. Известен е с ролята си на д-р Джулиан Башир от телевизионния сериал Стар Трек: Космическа станция 9, и с ролята си на принц Насир Ал-Субай във филма Сириана (2005). Участвал е в сериала 24, в ролята на Хамри Ал-Асад.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Сидиг е роден в Омдурман, Судан, но прекарва по-голямата част от живота си в Англия. Майка му е англичанка, която работи като театрален консултант[1], а баща му е суданец. Сидиг е мюсюлманин.[2] Чичо му по майчина линия е английският актьор Малкълм Макдауъл, а чичо му по бащина линия е бившия министър-председател на Судан Садик ал-Махди. Учи в St. Lawrence College. До октомври 1995 г. той е записван като Сидиг Ел Фадил (три сезона от Стар Трек: Космическа станция 9), след това той променя сценичното си име на Александър Сидиг, за да е по-малко объркващо и по-лесно за произнасяне. През 1997 г. Сидиг се жени за Нана Визитър; двамата имат син, Джанго Ел Тахир Ел Сидиг, който е роден през 1996 г. Сидиг и Визитър се развеждат през 2001 г.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

След края на Стар Трек: Космическа станция 9 Сидиг прави няколко запомнящи се филмови и телевизионни роли. През 2003 г. играе ролята на алжирски таен агент в епизода „Nest of Angels“ от британския телевизионен сериал Spooks. През 2005 г. играе ролята на помощника на Саладин, Насир, във филма на Ридли Скот Небесно царство и на принц Насир в Сириана, където участват още Джордж Клуни и Мат Деймън. През 2007 г. играе ролята на бившия терорист Хамри Ал-Асад в сериала 24.

Ролите често изискват от Сидиг да говори с различен акцент: английски акцент (Стар Трек: Космическа станция 9), кокни акцент (Царството на огъня) и алжирски акцент (Spooks). Говорил е и на арабски (Spooks, Сириана, 24). Той е също запален крикет играч и играе за крикет отбора Уисбъроу Грийн.

Филмография и телевизионни участия[редактиране | редактиране на кода]

Други участия[редактиране | редактиране на кода]

  • Whose Life Is It Anyway?, пиеса в Лондон – д-р Скот
  • James Cameron's Titanic Explorer видеоигра (1997) – различни гласове
  • Family Guy 4 сезон, 2 епизод, „Patriot Games“ (2006)

Режисьорска работа[редактиране | редактиране на кода]

  • Стар Трек: Космическа станция 9 (1993) епизодите „Business as Usual“ и „Profit and Lace“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Alexander Siddig Biography (1965-) // Посетен на 1 октомври 2008.
  2. Alexander Siddig: Living Without Borders // Архивиран от оригинала на 2016-06-17. Посетен на 1 октомври 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]