Алексей Апостол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алексей Апостол
финландски диригент
Алексей Апостол 
Роден: 1866 г.
Починал: 1927 г. (61 г.)

Майор Алексей Апостол (с рождено име Алексей Апостолов) е финландски диригент от български произход, един от основоположниците на финландската военна музика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алексей Апостолов е роден през 1866 в Атина и още малък остава сирак. Той е осиновен от Трети стрелкови финландски батальон, който участва в Руско-турската война през 18771878. След завръщането на частта във Финландия получава образование и е включен във военния оркестър, ръководен от диригента Адолф Леандер. През 1888 Алексей Апостол завършва музикално училище, а от 1890 работи като диригент, като през 1899 заема мястото на Леандер начело на оркестъра на Гвардейския фински батальон. През 1901 напуска армията в знак на протест срещу започналата русификация.

През следващите години Алексей Апостол се заема с различни начинания - прави опити да създаде музикален магазин, фабрики за музикални инструменти, нотно издателство, духов оркестър. След това е заместник-директор (19121918) и икономически директор (1918–1921) на Хелзинкската филхармония. След получаването на независимост на Финландия той става главен военен диригент и организира създаването на полкови оркестри.