Николо Амати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Амати)
Николо Амати
Nicolò Amati
италиански майстор на струнни инструменти

Роден
Починал
12 април 1684 г. (87 г.)
Музикална кариера
Инструментицигулка
Николо Амати в Общомедия

Николо Амати е италиански лютиер от Кремона.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Николо Амати е петият син на Джироламо Амати (1561 – 1630) и внук на Андреа Амати (ок. 1505/1510 – 1577), основател на династията Амати, производители на цигулки.

От всички цигулки на фамилията Амати, тези на Николо са смятани за най-добре адаптирани към съвременното свирене. Като малък Николо Амати изучава занаята с баща си. От 1630 г. в произведенията му започват да личат негови оригинални елементи, които вземат връх от 1640 г. нататък, с неговия модел Гранд Амати. Инструментите му са връх на елегантността на цигулките. Характеризират се с изчистени математически форми и са покрити с прозрачен лак с кехлибарен оттенък. [1]

Амати допринася значително за напредъка на лютиерското изкуство чрез преподавателските си методи. В първите години Амати е нямал синове, на които да предаде семейния занаят, и е първият от династията, който взима чираци, които не са от фамилията.

Андреа Гуарнери, който е основоположник на династията на производители на цигулки Гуарнери, е ученик на Николо. На един от етикетите на цигулка на Антонио Страдивари, датиран от 1666 г., четем „Alumnus Nicolais Amati“ − „ученик на Николо Амати“,[2] но има спор за това дали Страдирави наистина е бил ученик на Амати или се е смятал за негов последовател и продължител на делото. Исторически документи сочат Матиас Клоц, Якоб Райлих, Бартоломео Паста, Бартоломео Кристофори, Джакомо Дженаро и Джовани Батиста Роджери за ученици на Николо. Синът му, Йеронимус Втори (наричат Джироламо) е последният от династията, който прави значителни приноси в лютиерството.

Контрабас на Амати

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Henley, William (1973). The Universal Dictionary of Violin and Bow Makers. Brighton: Amati.
  2. ((en)) W. H. Hill et Hill, A. F.; Hill, A. E., Antonio Stradivari: His Life and Work, New York, Dover Publications,‎ 1963, poche (ISBN 978-0-486-20425-3, lire en ligne [archive])