Анаероб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Анаероб е организъм, който може да живее при отсъствие на кислород (използва други окислители за катаболитните си процеси).[1] Възможно е кислородът да има негативно влияние върху анаеробния организъм и да е потенциално токсичен, включително и смъртоносен, за него.

Анаеробните организми включват множество представители на микроорганизмите - гъби, водорасли, растения, фораминифери, но също така и сравнително едри животни, а именно - болшинството паразитни червеи, сред които кръгли червеи, метили, тении. Същевременно многоклетъчен организъм и специално човешкият, може да съдържа клетки и тъкани, чието хранене и дишане действат на анаеробен принцип.

Видове анаеробни организми[редактиране | редактиране на кода]

  • Облигатен анаероб — организъм съществуващ изключително само в безкислородна среда. Наличието на кислород е пагубно за облигатните анаероби.
  • Аеротолерантен анаероб — организъм, чийто метаболизъм не се нуждае от кислород, но е способен да се справя с токсичността му до определени нива на концентация.
  • Факултативен анаероб — организъм способен да осъществява клетъчно дишане при наличие на кислород, както и ферментация при безкислородни условия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]