Ангурия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ангурия
Cucumis anguria.JPG
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Cucurbitales
семейство: Cucurbitaceae Тиквови
род: Cucumis
вид: C. anguria Ангурия
Научно наименование
Уикивидове Cucumis anguria
Linnaeus, 1753[1]
ангурия в Общомедия

Ангурия или Антилска краставица (Cucumis anguria) е растение от семейство Тиквови. Произхожда от тропическите и субтропическите райони на Централна и Южна Африка.

Ботаническо описание[редактиране | редактиране на кода]

Едногодишно лианообразно растение. Може да достигне до 3-5 m дължина. Стъблата са тънки и крехки, осеяни с множество власинки, с множество разклонения. Листата са силно разчленени, подобни на листата на дините. Плодовете са овални, светлозелени, с дължина 3-8 cm, с дълги дръжки, покрити с множество меки, не бодливи шипоподобни израстъци.

Отглеждане и използване[редактиране | редактиране на кода]

Отглеждат се както краставиците. Беритбата започва около 2 месеца след поникването на растенията. Родовитостта е обилна.

Неузрелите плодове имат вкус на краставица и се използват по същия начин както и краставиците. Заради малкия им размер са особено подходящи за консервиране. Отглеждат се както краставиците. Младите плодове на ангурията се консумират сурови или мариновани и осолени. По старите плодове не са годни за консумация.

Ангурията се отглежда и като зеленчуково и като декоративно растение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 2, страница: 1011, BHL Page ID: 359032, инстанция на: first description (of a taxon)