Анри Пози

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анри Пози
Henri Pozzi
френски политик, дипломат и публицист
Роден
Починал
Семейство
Деца Мариус, Полин, Фрида, Инес[1]
Анри Пози в Общомедия

Анрѝ Позѝ[2] (на френски: Henri Pozzi) е френски политик, дипломат и публицист. [3]Дълги години работи за френските и английските тайни служби на Балканите и в Източна Европа.

В България е известен с книгата си от 1934 г. „Войната се завръща“ (публикувана на френски като „La Guerre Revient“, а на английски като „Black Hand Over Europe“), в която той описва сръбските издевателства над мирното българско население във Вардарска Македония. Също и за сръбската пропаганда сред хърватите и бошняците в Кралска Югославия. Във френския печат книгата е игнорирана и оклеветена. [4]

Анри Пози за методите на мъчения в Югославия:

Изведнъж всичко, което ми беше казано в Загреб, София, Белград за начините на разпит, употребявани в сръбските затвори: нос и уши изрязвани, дланите и ходилата пристягани, прищипване на гръдните зърна с нажежени клещи, разкъсване на половите органи, нажежени железа, положени на кръста и под краката – се завърнаха в паметта ми.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • La Guerre revient ... (1933)
  • Les Coupables (1935)
  • La Bataille Contre la Paix (1939)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биографични данни
  2. В България е издаван и като Анрѝ Поззѝ в съвременните издания
  3. Cohen, Philip J. и др. Serbia's secret war: propaganda and the deceit of history. Texas A&M University Press, 1996. ISBN 9780890967607. с. 11.
  4. Henri Pozzi, „Black hand over Europe“ Архив на оригинала от 2007-06-25 в Wayback Machine., Reprint of the 1935 edition, Published by the Croatian Information Centre, Zagreb 1994

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония