Направо към съдържанието

Антонио Вениер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антонио Вениер
Antonio Venier
дож на Венеция
Роден
1330 г.
Починал
23 ноември 1400 г. (70 г.)
ПогребанВенеция, Италия

Религиякатолицизъм
Антонио Вениер в Общомедия

Антонио Вениер (на италиански: Antonio Venier) е шестдесет и вторият венециански дож от 1382 до 1400 г. Произхожда от патрицианския род Вениер.

За разлика от много от предшествениците си Вениер е запомнен като неподкупен и човек с голяма вътрешна дисциплина. При избирането си на поста той се намира на военна служба на Крит.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на предишния дож Микеле Морозини, Венеция е в много тежко състояние – в града върлува чума, току–що е завършила една дълга и изтощителна война с Генуа, много от гражданите са разорени, търговските пътища са прекъснати и в трезора няма злато. Независимо от всичко това много аристократи се конкурират за поста дож и дълго време поради пренията между тях не може да се направи избор. Накрая за да се излезе от тази ситуация, е решено да се направи компромис и изборът да падне върху някой извън кандидатите. Така на 21 октомври 1382 е избран Вениер и минават още три месеца докато той получи известието в Крит и успее да се завърне във Венеция.

По време на своето 18–годишно управление Вениер проявява изключителна твърдост и се справя с две наводнения, две епидемии от чума, многобройни пожари и различни други препятствия без да се огъне. Освен в обществените дела той проявява тази твърдост и в личния си живот. Така например през 1388 г. синът му Алвизе е осъден за прелюбодеяние и хвърлен в затвора, където се разболява и умира, без Вениер да се намеси по никакъв начин.

Вениер умира на 23 ноември 1400 г. според някои архиви от мъка по сина си, няколко години по-късно умира и жена му Агнезе да Мосто.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Микеле Морозини дож на Венецианската република (1382 – 1400) Микеле Стено