Анхалт-Бернбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на княжеството Анхалт-Бернбург
Замъкът Бернбург

Княжеството Анхалт-Бернбург (на немски: Fürstentum Anhalt-Bernburg) е германско княжество по времето на Свещената Римска империя, на Рейнски съюз и на Германски съюз. С това име то съществува от 1252 до 1468 и от 1603 до 1863 г. След това територията е включена в Херцогство Анхалт.

Княжеството се създава през 1252 г. чрез неследствена подялба на Княжеството Анхалт в Анхалт-Цербст, Анхалт-Ашерслебен, и Анхалт-Бернбург. През 1468 г. управляващата фамилия изчезва по мъжка линия и Анхалт-Бернбург влиза в Княжество Анхалт-Цербст.

Княжеството Анхалт-Бернбург се създава отново през 1603 г. чрез наследствена подялба на Анхалт-Цербст в Анхалт-Десау, Анхалт-Бернбург, Анхалт-Кьотен, Анхалт-Пльотцкау и Анхалт-Цербст. Чрез наследствена подялба през 1635 г. княжеството е разделено на Анхалт-Бернбург и Анхалт-Харцгероде; двете части се обидиняват отново през 1709 г. През 1718 г. следва нова подялба в Анхалт-Бернбург и Анхалт-Бернбург-Шаумбург-Хойм, но линията Анхалт-Бернбург запазва водещото си положение в държавата. През 1806 г. е издигнато на херцогство и през 1812 г. двете частични територии се съединяват. От 1815 г. херцогството е член на Германски съюз. През 1847 г. Анхалт-Кьотен-Пльотцкау преминава към Анхалт-Бернбург. С изчезването на Бернбургската линия през 1863 г. територията е съединена с Херцогство Анхалт-Десау и се появява новото Херцогство Анхалт със столица Десау.

Столица на територията е бил град Бернбург. Владетелите са асканските князе от Анхалт-Бернбург.

Фамилни членове[редактиране | редактиране на кода]

Управляващи херцози[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]