Национален исторически музей (Аржентина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Национален исторически музей.

Национален исторически музей
Museo Histórico Nacional
Музеи в Аржентина
МестоположениеБуенос Айрес
Тематикаистория
Основан24 май 1889 г.
Допълнителна информация
Директорвакантно
Адресул. „Дефенса“ № 1600
Телефон+54-11-4300-7530
Сайтwww.cultura.gov.ar
-34.6269° с. ш. -58.3706° и. д.
Местоположение в Буенос Айрес
Национален исторически музей в Общомедия

Аржентинският Национален исторически музей (на испански: Museo Histórico Nacional) се намира в Буенос Айрес, Аржентина, и е музей на историята на Аржентина, показващ предмети, свързани с Майската революция и Аржентинската война за независимост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Институцията е основана като Museo Histórico de la Capital (Исторически музей на столицата) от кмета Франсиско Сеебер на 24 май 1889 г.

Музеят е по идея на историка Адолфо Каранса, който става директор на музея от отварянето му на 15 февруари 1891. Първоначално се намира на авеню Санта Фе, № 3951 (сега там е Ботаническата градина на Буенос Айрес). Преместен е на сегашното си положение в квартала Сан Телмо, на ул. „Дефенса“ № 1600, в сграда, придобита от Общината през 1897. Земята, на която по-късно се разполага Ботаническата градина, е прехвърлена на Общинския съвет, а музеят на Правителството.

Сградата е построена за английско-аржентинския бизнесмен Чарлс Риджли Хорн през 1846. Подобно на първия губернатор на Буенос Айрес, Хуан Мануел де Росас, Риджли Хорн е принудително пратен в изгнание след Битката при Касерос през 1852, а земята – продадена на Хосе Грегорио Лесама. След смъртта му през 1894, вдовицата му Анхела Алсада де Лесама продава собствеността на града, който превръща имението в музей, и по-голямата част от заобикалящата го земя – в Парк Лесама.

Музеят притежава повече от 50 000 експоната. Части от колекцията са събрани от дарения на важни фигури от Майската революция и Аржентинската война за независимост. Други обекти са част от колекцията на Обществения музей (Museo Público), създаден през 1822 от Бернардино Ривадавия. Изложбите му включват емблемите на кралската власт, документи и мебели на Хосе де Сан Мартин, Мария де лос Ремедиос де Ескалада, Мануел Белграно, Уилиям Кар Бересфорд, Хуан Мануел де Росас, Бартоломе Митре, Хуан и Ева Перон и други аржентинци, както и чуждестранни държавници, депутати и военни фигури, които изиграват важна роля в националната история. Колекцията от исторически картини включва работи на Естебан Ечеверия, Кандидо Лопес и Прилидиано Пуейредон.

Експонати[редактиране | редактиране на кода]

Картини[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата National Historical Museum (Argentina) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​