Майска революция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Събранието на 22 май 1810 г.

Майската революция (на испански: Revolución de Mayo) е държавен преврат във Вицекралство Рио де ла Плата, проведен между 18 и 25 май 1810 година в Буенос Айрес и поставил началото на процеса, довел до създаването на няколко независими държави в южната част на Южна Америка.

Майската революция е пряко следствие от Полуостровната война. През 1808 година кралят на Испания Фернандо VII е принуден да абдикира в полза на френския император Наполеон I, който поставя на испанския трон своя брат Жозеф Бонапарт. В страната възниква масова съпротива срещу французите, но през февруари 1810 година тя е окончателно унищожена.

Новините за тези събития достигат до Буенос Айрес на 18 май. На 22 май е проведено събрание на местния политически и военен елит, което обявява испанското правителство за нелегитимно и съставя ново правителство на Вицекралство Рио де ла Плата, станало известно като Първа хунта и което трябва да управлява от името на сваления крал Фернандо VII. Първоначално за негов председател е обявен дотогавашния вицекрал Балтасар Идалго де Сиснерос, но на 25 май той е отстранен в резултат на масово недоволство. Тези събития поставят началото на гражданска война във Вицекралството между привърженици и противници на Първата хунта, прераснала в Аржентинската война за независимост.

WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „May Revolution“ в Уикипедия на английски (автори).