Аркадий Волож

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Аркадий Волож
бизнесмен

Роден

Етносевреи[1]
Националност СССР
 Русия
Предприемаческа дейност
Работил вМосковски физико-технически институт
Известен сглавен основател на Яндекс
Семейство

Уебсайтvolozh.com
Аркадий Волож в Общомедия

Аркадий Юревич Волож (на руски: Аркадий Юрьевич Волож) е основател и пръв главен изпълнителен директор на компанията „Яндекс“.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Аркадий Волож е роден на 11 февруари 1964 година в град Атърау, Казахска ССР. Негов баща е Юрий Абрамович Волож (род. 1938), геолог, специалист по петролните полета в Прикаспието и един от откривателите на полето „Кашаган“, през 1968 г. е ръководител на партията „Казгеофизтреста“ в Алмати; по-късно - лекар на геоложко-минераложките науки, старши научен сътрудник в Геологическия институт на Руската академия на науките.[3] Негова майка е София Лвовна Волож, преподавателка в Гуриевското музикално училище.

През 1986 година завършва специалност „Приложна математика“ в Руския държавен университет по нефт и газ „Иван Михайлович Губкин“. Занимава се с проучвания в областта на обработката на големи обеми от данни в Института по мениджмънт към Академията на СССР.

През 1989 година основава компанията CompTek, в която служи като главен изпълнителен директор до 2000 година.[4] През същата година открива фирма „Аркадия“, и заедно с Аркадий Борковски разработват нов вид услуга.

През 1998 година като ръководител на Комитета на безжични мрежи за достъп на Руската асоциация на електрическа документация (RANS.RU) Аркадий участва в процеса на дерегулиране на честоти за безжични оператори. През 1999 година той е един от тези, които влияят върху на легализирането на IP-телефоните в Русия.

През 1997 година Волож прави първа стъпка за създаване компанията „Яндекс“, за целта са отделени 10 хиляди долара, с които са закупени 3 сървъра с твърд диск, с капацитет от 1 GB.[4]

През 2000 година става изпълнителен директор на „Яндекс“. От 2007 година е ръководител на „Анализ на данни“ в Юридическия факултет на иновациите и високите технологии в Московския физико-технически институт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. tass.ru
  2. Кратка биография // списание Форбс, 28 февруари 2011. Посетен на 28 декември 2014. „Хозяева виртуальной реальности“ (на руски)
  3. Биография // vlast.kz, 20 март 2013. Посетен на 28 декември 2014. „Казахстанцы в российской элите: бизнес“ (на руски)
  4. а б Като търсачка Yandex се превръща в бизнес за милиарди долари // списание Форбс, 16 март 2011. Посетен на 28 декември 2014. „Миллиарды „Яндекса“. В процессе поиска“ (на руски)