Арменско земетресение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арменско земетресение
Изглед от църква в град Гюмри след земетресението
Изглед от църква в град Гюмри след земетресението
Дата7 декември 1988
Магнитуд7,2
ЕпицентърСпитак, Армения
Засегнати страниАрмения
Последствияпоне 25 000 жертви
Арменско земетресение в Общомедия

Арменското земетресение става в 11:41 местно време на 7 декември 1988. Земетресението има магнитуд 7,2, а епицентърът му е близо до град Спитак в Армения, тогава част от Съветския съюз. Град Спитак е почти напълно разрушен, като щети има и в градовете Ленинакан (Гюмри) и Кировакан (Ванадзор), както и в селата в региона. Общият брой на жертвите е около 25 000 души.

Земетресението нанася тежки поражения, като са разрушени много училища и болници. Това, заедно с ниските зимни температури и неадекватната реакция на администрацията, затруднява хуманитарните и възстановителни работи непосредствено след земетресението.

Арменското земетресение се превръща в един от символичните моменти на либерализацията в Съветския съюз, като става първото бедствие, при което съветското правителство допуска чужди спасителни и хуманитарни екипи да се включат във възстановителните работи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Spitak Earthquake в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​