Асасин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Асасин първоначално се отнася за един от асасините, средновековна ислямска войнстваща организация, известна със своята практика на политически убийства. Поради тази причина думата assassin навлиза в някои западни езици (английски, френски) със значение на "професионален/наемен убиец, атентатор".

Във фентъзи литературата, компютърните и настолните ролеви игри асасин най-често се използва в по-тясното значение на особен вид специалист – професионален убиец, често умел в маскирането, прокрадването и използването на екзотични оръжия и бойни умения.

Филми[редактиране | редактиране на кода]

В игри[редактиране | редактиране на кода]

"Асасин" е често срещан игрален клас в компютърните и настолните ролеви игри с фентъзи тематика:

В литературата[редактиране | редактиране на кода]

  • В произведенията си за Света на Диска Тери Пратчет пародира популярния образ на асасините. Бизнесът на Убийците е легализиран в Анкх-Морпорк и те имат своя собствена професионална гилдия - Гилдията на Убийците. Главният герой в романа „Пирамиди“ е обучен за убиец в училището към Гилдията.
  • Също така наскоро прочулата се писателка Сара Дж. Маас използва образа на асасина като главен в поредицата си Стъкленият трон. Асасинът на Адарлан е професионален убиец със специални умения в бойните изкуства, владеенето на всякакви оръжия, промъкването и шпионирането.
Символ, обозначаващ пояснителна страница Тази пояснителна страница насочва към статии със сходни заглавия.
Ако сте дошли тук чрез някаква вътрешна препратка, може да я промените така, че да сочи направо към подходящата статия.