Астраханско ханство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Астраханско ханство
Xacitarxan xanlığ
1459 – 1556
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Astrakhan Khanate-ru.png
Континент Европа
Столица Аждархан
Официален език старотатарски
ногайски
Религия ислям
Форма на управление монархия
Предшественик
Голяма орда Голяма орда
Наследник
Руско царство Руско царство
Днес част от  Русия
Астраханско ханство в Общомедия

Астраханското ханство e татарска държава, възникнала след разпадането на Златната орда и просъществува през 16 век в земите на Долното Поволжие. Столица на ханството е град Аждархан (срещан и като Хаджи-Тархан), разполагал се е на десния бряг на Волга, на 12 км от съвременния град Астрахан.

Основателят на самостоятелното Астраханско ханство е Махмуд, бивш хан на Голямата орда. След като губи борбата за власт от своя брат Ахмат, около 1460 г., идва в Астрахан, където създава независима държава. Пълна самостоятелност Астраханското ханство получава едва в началото на 16 век, след окончателния разгром на Голямата орда от Кримското ханство през 1502 година. Дотогава владетелите на Астраханското ханство, въпреки че се ползвали с известно самоуправление, са васални поданици на Голямата орда.

Астраханските ханове принадлежат към рода на Джучи, и са потомци на Тукай Тимур, по-малкия брат на Бату хан. От последния, той получава удел (област), в който влизали полуостров Мангишлак, Прикаспийската низина и земите на аланите в Северен Кавказ. Вероятно потомците на Тукай Тимур и след това продължили да контролират тези земи, а по-късно заели престола в Кримското, Казанско, Астраханско, Бухарско и Касимовското ханство.

През 1556 г. Астраханското ханство е завоювано и присъединено към Руската държава. Последният хан, Дервиш Али бяга в Азов при османците.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]