Аудиторио де Тенерифе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

„Аудиторио де Тенерифе Адан Мартин“ е конгресно-концертна зала в град Санта Крус де Тенерифе на остров Тенерифе - столицата на автономна област Канарски острови, Испания. Тя се намира край пристанището на града в непосредствена близост до морето.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

Сградата е проектирана от архитект Сантяго Калатрава. Строителството започва през 1997 г. и приключва през 2003 г.; открита е на 26 септември същата година в присъствието на испанския престолонаследник Фелипе Испански, принц на Астурия. Проектирана е съгласно принципите на модерната архитектура от края на 20 век, в стил постмодернизъм.

Основната зала "Симфония" има 1616 седящи места и сцена с ширина 16,5 и дълбочина 14 метра; разполага и с орган. Камерната зала е с 424 места[1].

Зала "Аудиторио де Тенерифе" е домакин на концертите на Симфоничния оркестър на Тенерифе, нареждан сред най-добрите в Испания[2], оперен фестивал, концерти и редица музикални, конгресни и други прояви.

Символ[редактиране | редактиране на кода]

Тази модерна сграда се счита за най-важен символ на град Санта Крус де Тенерифе, както и сред най-важните символи на остров Тенерифе и Канарските острови.[3] През март 2008 г. залата "Аудиторио де Тенерифе" е включена в серия от 6 пощенски марки с емблематичните символи на испанската архитектура. Нейното изображение е включено през 2011 г. в поредица от възпоменателни монети от по 5 евро, които показват най-важните символи в няколко испански града.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Auditorio de Tenerife „Adán Martín“
  2. Recopilación de críticas en la página de la Orquesta Sinfónica de Tenerife
  3. Tenerife Convention Bureau (información sobre centros de congresos)
Аудиторио де Тенерифе вечер

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]