Направо към съдържанието

Аун Сан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Аун Сан
ဗိုလ်ချုပ် အောင်ဆန်း
бирмански политик

Роден
Починал
19 юли 1947 г. (32 г.)
Рангун, Бирма
ПогребанЯнгон, Мианмар

НаградиОрден на изгряващото слънце
Семейство
ДецаАун Сан Су Чи
Подпис
Аун Сан в Общомедия

Аун Сан (на бирмански: အောင်ဆန်း) e бирмански политик и революционер, който през 1941 – 1947 г. е ръководител на борбата за национална независимост от Япония и Британската империя. Национален герой на Мианмар.

Аун Сан е роден в семейство на адвокати. През 1932 – 1937 г. получил образование си в Рангунския университет. Сред студентите се запознава с идеите на марксизма и гандизма. През февруари 1936 г. той е изключен от университета по политически причини, както и за организирането на студентска стачка, принуждавайки администрацията на университета да направи някои отстъпки. През 1938 г. Аун Сан стана лидер на Бирманския студентски съюз.

Аун Сан се включа активно в националноосвободителни борби на Бирма срещу британското владичество през 1937 г. През 1938 г. се включва в социално-политическа организация, която обединява най-вече радикалните студенти и интелигенцията в правната борбата за национално освобождение в Бирма. За няколко месеца се превръща от неин член в генералния секретар. Чрез тази организация той бавно пристъпва към създаване на комунистическа партия в Бирма, учредена окончателно на 15 август 1939 г. Той става първият генерален секретар и остава на този пост до 1940 г.

В резултат на преследване от британските власти той избягва в Китай и после в Япония. По време на Втората световна война сътрудничи с Япония, като сключват споразумение, в което Япония се задължава да гарантира независимостта на Бирма, а Бирма, на свой ред, се впуска във войната на страната на Япония. През февруари 1941 г. Аун Сан се връща в Бирма с предложения и финансова помощ от японското правителство. През декември получа званието генерал-майор.

През 1941 – 1942 г. на територията на Тайланд, Япония и Индокитай, Аун Сан подготвя екип от служители, предназначени за командването на Бирманската армия за независимост във войната срещу Великобритания. Японските войски окупират Рангун през март 1942 г. и после – цялата страна. След нахлуването на японските войски в Бирма Аун Сан е назначен за началник на Бирманската армия за независимост през май 1942 г. През юли той реорганизира Агенцията за национална сигурност в Бирма в Армия на отбраната. По време на посещението си в Япония през същата година той е награден с Ордена на изгряващото слънце.

На 1 август 1943 г. Япония обявява независимостта на Бирма, Аун Сан е назначен за министър и армията е преименувана на Национална армия на Бирма. Причинените щети от японската окупация са големи. Аун Сан се убеждава, че Япония не е дала истинска независимост на Бирма и започва да подготвя мащабно антияпонско въстание. Заедно с негови колеги създава движението „Съпротива“.

През ноември 1943 г. Аун Сан има среща с британски войници, които се съгласяват да използват армията срещу японците. На 1 август 1944 г. в речта си по случай годишнината от „независимостта“ на Бирма, дадена от Япония той заявява, че независимостта е фиктивна. През август 1944 г. Аун Сан, колегите му и Революционната комунистическа народна партия (по-късно Социалистическа) създават „Антифашистка лига за народна свобода“, чиято цел е премахването на всякаква чужда колониална власт – британска и японска.

По време на срещата на Изпълнителния комитет на 19 юли 1947 г. Аун Сан и 6 членове на правителството са убити от десни заговорници. На 4 януари 1948 г. Бирма получава независимост.